Portal 072info

Haos u Beogradu: Policija ušla u zgradu RTS-a i počela izvoditi demonstrante

РТС

Posted by PoceloJe on Saturday, March 16, 2019

21.48

Demonstranti prilikom okršaja sa policijom uzvikuju “Uhapsite Vučića”. Lider Dveri, Boško Obradović odbio je poziv predstavnika beogradske policije da sa učesnicima protesta “Jedan od pet miliona” napusti zgradu RTS-a, zahtijevajući da govori na RTS-u.

Građani su donijeli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz.

Skandiraju i “Sram vas bilo” i “Kerovi”.

Izveli su Dragana Đilasa, a Boško Obradović sjedi na podu.

21.45

Pripadnici policije su oko 21.30 ušli u zgradu Radio televizije Srbije i počeli da izvode ljude.

Prvo je u dvorište RTS-a ušla jedna grupa pripadnika policije, a potom i u samu zgradu gdje se nalaze učesnici protesta “Jedan od pet miliona”. 

Nekoliko minuta kasnije oni su počeli da izvode građane koji su bili u zgradi.

21.10

Ministar MUP-a Srbije, Nebojša Stefanović oglasio se i poručio kako je ovo nešto što šalje veoma lošu sliku. 

– Molim sve građane da se mirno raziđu. Večeras RTS nije dobar nikome. Pozivamo sve da prekinu sa kršenjem zakona. Srbija mora da bude zemlja u kojoj se izvještava bez straha – izjavio je Stefanović.

20.50

Boško Obradović u obraćanju medijima istakao je kako ima informacije da će policija sve demonstrante izbaciti u 21 sat. On je zamolio ministra MUP-a Srbije Nebojšu Stefanovića da se večeras ne obračunava sa narodom i da omogući njihovo pravo kao što im je i moto ” da znamo sve”. 

– Od ponedeljka do nedelje postoje protesti, svaku veče i pozivamo sve da se ne igraju, da ne šalju policiju. Sve nas prave budalama i uskraćuju nam pravo na RTS-u. Nismo ništa uradili ružno, nikom ništa ružno nismo rekli. Tražimo i od policije da stanu na našu stranu, ovo je javni servis. Oni sad pokušavaju da nas sve jedno po jedno izbace. Naše je pravo da se čuje istina na javnom servisu. Šta je problem da nas puste na dva minuta?  Šta da očekujemo od Aleksandra Vučića, ništa, hoćemo samo naše pravo – istakao je Obradović.

20.30

Boško Obradović je rekao da mole tri mjeseca da se pojave u programu, ali da se to nije desilo. Predstavnici osiguranja stali su uz svoj narod i pustili narod, naveo je i dodao “nećemo da rušimo, da krademo”. 

– Tražimo malu stvar – vanredno uključenje i da predstavnik organizatora protesta učestvuje u tom vanrednom uključenju, ne političari ili poslanici – rekao je lider Dveri. Rekao je da nakon toga odmah izlaze i da će lično provjeriti da li su svi izašli.

On je dodao da su počeli da pregovaraju sa urednicima RTS. 

– Nemojte da je neko slučajno napravio neku štetu. Razgovaramo sa gospodinom Zoranom Stanojevićem, tražimo uključenje u program. Tražimo samo ono što nam pripada. Došli smo po naše pravo i nećemo otići – poručio je Obradović.

Demonstranti su ispred RTS blokirali oba ulaza u zgradu i kažu da će tu ostati dva sata.

20.10

Okupljeni građani, nakon mirnog stajanja ispred fakulteta, krenuli su u šetnju centralnim beogradskim ulicama, poslije koje su blokirati zgradu RTS-a u Takovskoj ulici gdje se organizirati “Dnevnik slobodne Srbije”. U zgradu su ušli lider Dveri Boško Obradović i jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Sa njima je ušlo i nekoliko desetina građana, a njih dvoje su se prepirali sa dežurnim urednikom i tražili da uđu u kabinet odakle se emituje “Dnevnik”. 

Kako javljaju mediji na lice mjesta stigla je i policija.

18.05

U Beogradu se večeras održava 15. po redu protestJedan od pet miliona – stop krvavim košuljama” koji je počeo okupljanjem građana od 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Okupljenim građanima se obratio dramaturg Siniša Kovačević koji je rekao kako je došao da pozove, “ne u šetnju, nego u marš za slobodu”.

– Dobili smo talog od vlasti, Božiju kaznu od vlasti. Ako ne kažemo “dosta”, ostat ćemo samo mi starci, a u staračkim domovima djeca se ne rađaju. Dragi prijatelji, dosta je bilo, a 13. aprila pokazaćemo koliko nas ima. Šta je to što mi tražimo: nešto malo pravde i nešto mnogo slobode – rekao je Kovačević.

Ispred Filozofskog fakulteta su bili i pojedini predstavnici opozicije, predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, Nikola Jovanović, Zoran Lutovac, a građani nose transparente “Hoćemo drveće, nećemo gondolu”, “Šetamo za zdraviju prirodu i društvo”.

AVAZ.BA

Podijelite članak
  • 20
    Shares