Hapšenjem Novalića, većinu u Federalnoj vladi imaju Čovićev HDZ i Radončićev SBB

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ako Tužilaštvo BiH zatraži a Sud BiH odobri pritvor za federalnog premijera Fadila Novalića, a što je skoro pa izvjesno, njega će na čelu Vlade Federacijee BiH privremeno mijenjati prva zamjenica, Jelka Milićević, iz HDZ-a..

Prema Zakonu o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, članu 10, zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost.

Prva Novalićeva (SDA) zamjenica je ministrica finansija Jelka Milićević, a drugi zamjenik je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

Eventualnim odsustvom federalnog premijera, bitno će se promijeniti odnos snaga u Vladi Federacije BiH, i to na štetu SDA a u korist dviju članica – HDZ-a i SBB-a. Trenutni odnos snaga je takav da ministri iz reda HDZ-a i SBB-a imaju većinu i već su u nekoliko navrata uspijevali preglasati SDA, no u potpunom preuzimanju Federalne vlade spriječavao ih je upravo premijer Novalić, koji ima odlučujuću ulogu kod utvrđivanja dnevnog reda i koji, u krajnjem slučaju, može prekinuti sjednicu kako bi spriječio preglasavanje ministara iz vlastite partije.

Premijer Novalić već je u nekoliko navrata bio primoran prekinuti sjednicu kako bi osujetio „udruženi poduhvat“ HDZ-a i SBB-a, i njihovih lidera Dragana Čovića i Fahrudina Radončića.

Eventualnim odsustvom premijera Novalića, odnos snaga će se bitno promijeniti na taj način što će prostu većinu imati HDZ i SBB, dvije partije koje odlično surađuju, dok će SDA, iako partija s najvećim brojem ministara, ostati u manjini s bitno umanjenim polugama izvršne vlasti.

(SlobodnaBosna)