Portal 072info

Haris Burina i njegova monodrama ‘Ćorkan’ prvi put u Varešu

corkan-harisa-burine

Poznati bh glumac Haris Burina odavno je očarao publiku svojom monodramom ‘Ćorkan’. Ova monodrama rađena je po uzoru na pripovijetku ‘Ćorkan i Švabica’ nobelovca Ive Andrića i uskoro bi trebala biti prikazivana i širom Europe.

Dva mladića iz Vareša, Tarik Kovač i Alen Rahić, odlučili su kulturu u svom gradu podići na viši nivo te su pozvali Harisa, zajedno sa njegovom monodramom, u goste.

„Sve je počelo time što sam se koncem prošle godine upoznao sa Borisom Franjićem iz Kaknja, inače predsjednikom udruženja Civilizacija iz istog grada. Pošto smo obojica vezani za omladinski aktivizam i aktivni smo u NVO sektoru, zainteresovao me je njegov angažman na polju kulturnih dešavanja u njegovoj općini. Kroz neformalan razgovor se dalo zaključiti da se radi o čovjeku čija poznanstva sa raznoraznim kulturnim radnicima i umjetnicima meni može pomoći da oživim našu općinu na tom polju. Na njegov prijedlog, a na želju mene i mojih kolega ta saradnja uskoro treba uroditi plodom, a taj plod je teatarska predstava koja je jedinstven doživljaj u našem gradu. Sav trud uložen od strane svih nas aktivista je na volonterskoj bazi, što znači da nemamo nikakve direktne koristi od ovoga, ali želimo da ova predstava bude okidač nekih dogaðanja i poticanje na aktivizam mladih u našoj općini.“ Izjavio je Kovač za naš portal.

Predstava će se održati 28. februara sa početkom u 19:30 u Kino sali u Varešu. Karte po cijeni od 5KM mogu se kupiti od 15. februara u trgovačkim radnjama ‘MPM 4’ i ‘Dijana-Majdan’ te u caffe baru ‘City’ i ‘Jazz in the house’.

Podijelite članak