Haris Silajdžić: Politikanti me optužuju za rušenje Aprilskog paketa, a meni je to kompliment

Screenshot 2 1875 57

Haris Silajdžić, čovjek koji je bio ključna politička figura u Bosni i Hercegovini prije 15-tak godina za Klix.ba je govorio o kritikama zbog rušenja Aprilskog paketa 2006. godine, s obzirom da se ta tema ponovo aktualizirala na bh. političkoj sceni. Paket ustavnih reformi poznat kao Aprilski paket nije usvojen najviše zbog protivljenja Harisa Silajdžića, odnosno njegove Stranke za BiH koji je tražio ukidanje entitetskog glasanja.


S obzirom da to nije prihvaćeno, on nije podržao nikakve reforme koje su planirane pod izgovorom da bi to značilo davanje moći entitetima da blokiraju državu, rapsuštaju parlament, a da to čini 23 posto zastupnika jednog entiteta.

“O Aprilskom paketu se može govoriti sa tri aspekta: ustavno-pravnog, političkog i politikansko-populističkog. O ustavno-pravnom aspektu najbolje govori zvanično stajalište Venecijanske komisije Vijeća Evrope, koje je pretočeno u Rezoluciju Vijeća Evrope broj 1513 iz juna 2006. U njemu se kaže da je a) entitetsko glasanje ključna prepreka ekonomskom razvoju BiH; b) da je entitetsko glasanje ključna prepreka integraciji BiH u Evropsku uniju; i c) da je entitetsko glasanje ključna prepreka integraciji BiH u NATO savez”, kaže Silajdžić za Klix.ba.

Ipak, entitetsko glasanje, koje je Dejtonska kategorija imamo i danas, a po Silajdžićevom shvatanju pristajanje na Aprilski paket taj segment bi bio ojačan.

“Trebam li ponovo napominjati da je upravo činjenica da entitetsko glasanje nije ni dotaknuto Aprilskim paketom bila ključni razlog zbog čega nije prošao u Parlamentu BiH? Odnosno, da je to bila ključna činjenica zbog koje su Aprilski paket podržali političari i zastupnici iz Republike Srpske, predvođeni Miloradom Dodikom”, naglašava Silajdžić.

Do danas Silajdžić slovi kao glavni krivac što je set ključnih reformi za državu BiH pao, a poručuje da ga za to optužuju politikanti koji nisu ni pročitali detalje prijedloga reformi.

“Politikanti misle da me optužuju tvrdnjom da sam ja srušio Aprilski paket. Svi oni koji su pročitali sadržaj Aprilskog paketa znaju da je njihova optužba meni kompliment. Poznati su moji stavovi o Aprilskom paketu, ali ja o njemu nisam glasao u Parlamentu BiH. Protiv usvajanja Aprilskog paketa glasali su poslanici, poput rahmetli Nijaza Durakovića, Azre Hadžiahmetović, Beriza Belkića, Mehmeda Žilića… Zar neko stvarno misli da bi oni mogli glasati ispunjavajući moje želje, a ne slušajući vlastitu savjest? I ja i ovi poslanici su mogli osigurati različite domaće i međunarodne sinekure i funkcije da su bili spremni prihvatiti kao normalnu poziciju po kojoj 23% poslanika iz jednog entiteta mogu blokirati svaku odluku, pa čak i od države Bosne i Hercegovine napraviti teritoriju bez ijednog državnog organa – Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. E, upravo tu je mogućnost pružao Aprilski paket, koji nije usvojen zahvaljujući glasovima onih poslanika kojima je interes države Bosne i Hercegovine bio važniji od njihovih vlastitih interesa. Uostalom, nisu li tokom ‘Butmirskog procesa’ oni političari koji su glasali za Aprilski paket odlučno izjavili da im je on neprihvatljiv, zahtijevajući njegovu promjenu i nazivajući ga ‘Aprilski paket plus’?”, ističe Silajdžić u razgovoru za naš portal.

Pitanje je da li će se ikada više set reformi poput onog iz proljeća 2006. naći u nekom prijedlogu dokumenta. Sada pojedini nagovještavaju da bi novi američki predsjednik mogao pokrenuti neke stvari, a pojedini u BiH ponovo prizivaju neki izmijenjeni vid Aprilskog paketa.

Silajdžić smatra da se uspjeh u pregovorima sa međunarodnom zajednicom može ostvariti samo snagom argumenata.

“U pregovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice oni kojima je interes jačanje, a ne uništenje države Bosne i Hercegovine mogu ostvariti cilj jedino ako se za njega bore snagom ustavno-pravnih argumenata, pretočenih u pomenuti stav Venecijanske komisije i Vijeća Evrope. Da borci Armije Bosne i Hercegovine nisu zahtijevali pravo na očuvanje svoje domovine, demonstrirajući pri tom spremnost da u odbrani države polože i svoje živote, nikada BiH ne bi bila sačuvana, bez obzira na podršku prijatelja u svijetu. Jednako tako, ni entitetsko glasanje, kao ključna prepreka ekonomskom napretka i euroatlantskim integracijama naše zemlje, neće biti uklonjeno usvajanjem bilo kakvog paketa ustavnih promjena kojima se zadržava taj efikasni instrument za sprječavanje ekonomskog razvoja BiH, te njenog članstva u Evropskoj uniji i, posebno, NATO savezu”, zaključio je Silajdžić.

Klix.ba