Screenshot 4 71
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Brojni bosanskohercegovački mediji prenijeli su informaicju portala “Slobodne Bosne” kako Haris Silajdžić uveliko priprema osnivanje nove stranke, koja neće imati nikakve organizacione veze sa Strankom za BiH, koju trenutno vodi Amer Jerlagić, međutim, ove navode ubrzo je demantirao sam Silajdžić.

Iako je “Slobodna Bosna” tvrdila kako imena Silajdžićevih najbližih saradnika na ovom projektu još nisu poznata, a navodno se radi o respektabilnoj ekipi mladih ekonomista, poduzetnika, pravnika, ubrzo se oglasio akter priče koji je poručio kako ne osniva stranku. 

Inače, Silajdžić se u politiku vratio i prije 14 godina, i to na projektu rušenja već dogovorenog “aprilskog paketa” ustavnih promjena, a platforma za njegov aktuelni povratak također je “aprilski paket”, koji je lider SDA Bakir Izetbegović naglo počeo hvaliti proteklih sedmica.

Štaviše, Izetbegović je u nekoliko posljednjih istupa otvoreno kazao da će uz pomoć nove demokratske administracije SAD-a, na čelu s Bidenom, reafirmirati paket ustavnih promjena koje su 2006. godine iz posve različitih razloga srušili čelnici dviju stranaka, Haris Silajdžić kao tadašnji lider Stranke za BiH te Božo Ljubić, tadašnji lider HDZ-a 1990.

Također, portal Raskrinkavanje.ba ocijenio je ovu vijest lažnom, koju je objavio i naš portal, zbog čega je ista korigovana, odnosno ispravljene su tvrdnje da Silajdžić osniva stranku te je sa izjavom Silajdžića stavljena tačka na priče o osnivanju stranke.