Portal 072info

Haris Silajdžić: Volio bih da članstvo BiH u NATO-u bude u vrhu Bidenovih prioriteta za Balkan

Screenshot 3 1222
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bivši član Predsjedništva BiH (2006. – 2010.) te državni premijer i ministar vanjskih poslova Republike BiH tokom rata Haris Silajdžić za Klix.ba je govorio o novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu, očekivanjima za našu zemlju, Balkan, ali i svijet. Silajdžić je neko ko dobro poznaje Bidena, njegovu posvećenost poslu, a naročito njegovo poznavanje politike i prošlosti Blakana 1990-ih, što se i danas reflektuje na savremene odnose država regije.

“Biden je čovjek koji je sposoban za empatiju i spreman saslušati mišljenje koje se razlikuje od njegovog. Te osobine su danas gotovo egzotične i zato ga čine pravim čovjekom na pravom mjestu u pravo vrijeme. Ne treba puno govoriti o problemima koji stoje pred njegovom administracijom, a koje, prema mom mišljenju, generira brzina promjena bez presedana u historiji, zatim klimatske promjene, opasnost nuklearnog rata i ekonomska nejednakost. Mislim da će i pored složenosti zadataka ispred sebe Bidenova administracija posvetiti pažnju Balkanu u okviru konsolidacije odnosa s evropskim zemljama i u NATO-u”, kazao je Silajdžić na početku razgovora za Klix.ba.

Bidenova pobjeda upalila je lampice u domaćim političkim krugovima da bi se Sjedinjene Američke Države mogle odlučnije uključiti u reformske procese u našoj zemlji, preuzimajući aktivniju ulogu u trenutnom raskoraku gdje postoji i ruski utjecaj i neodlučnost Evropske unije u mnogim pitanjima.

“Biden u događajima iz devedesetih na Balkanu vidi opasnost za Evropu koja i sama prolazi kroz krizu u vidu konzervativnog populizma kako se taj fenomen (eufemistično) naziva. Nema sumnje da će prožimanje ruskih i zapadnih sfera utjecaja igrati određenu ulogu. S druge strane, stradanje civilnog stanovništva u našoj zemlji kao posljedica ‘planiranog genocida’, kako je to od početka nazivao Biden, privuklo je pažnju ovog čovjeka koji gaji duboku averziju prema nasilju. Rezultat njegovog zanimanja za ove prostore jeste činjenica da zna o nama više nego dovoljno. Uz to, u njegovom okruženju će imati saradnike veterane s ovih prostora, što nije dobra vijest za one koji se oslanjaju na poluinformacije ili dezinformacije u komunikaciji sa strancima. Takav pristup neće proći, a može imati i posljedice. Dovoljno je pogledati njegov govor iz decembra ’95. u Senatu o situaciji u
našoj zemlji i odnosu tadašnje administracije prema tom pitanju. Taj govor, koji se smatra najupečatljivijim Bidenovim govorom, jasno oslikava ne samo Bidena političara, nego i Bidena čovjeka”, naglasio je Silajdžić.

Na vanjskom planu BiH je još u procesu puta prema EU, ali i NATO-u, gdje naročito nailazi na mnoge prepreke i opstrukcije. Paralelno je ipak većina zemalja regije već članica NATO-a, a jedino su BiH i Srbija van tog kruga. Silajdžić upravo priželjkuje da članstvo u NATO-u bude u vrhu prioriteta nove američke adiministracije za BiH.

“Ne znam naravno prioritete te administracije, ali bih volio da članstvo BiH u NATO-u bude u samom vrhu, jer sam mišljenja da će režim u Beogradu nastaviti raditi na teritorijalnom širenju u skladu sa velikosrpskim načertanijem sve dok ima nade da se to
može ostvariti. Članstvo BiH u NATO-u poslalo bi poruku koja bi dobro došla ne samo nama u BiH, nego i progresivnim snagama u Srbiji kojima je na srcu dobro Srbije i širenje horizonata, a ne deplasirana priča o širenju teritorije, Povelji o ‘srpskom kulturnom prostoru’, dakle kulturnoj iredenti i tako dalje“, smatra Silajdžić.

Kada je riječ generalno o vanjskoj politici SAD-a, velika pažnja usmjerena je na odnsoe s Kinom, koji u velikoj mjeri generiraju i mnoge druge odnose.

“Vaše pitanje o američko-kineskim odnosima je po meni pitanje svih pitanja u periodu koji slijedi. Sumnjam da će doći do promjene paradigme kako je sugerirano u pitanju. Mislim da će se raditi o nijansiranim i postupnim promjenama. S jedne strane je Kina kao historijski neintervencionistička sila, ali s izraženim smislom za ostvarivanje ekonomskog i trgovackog utjecaja što u našem vremenu podrazumijeva tehnološku komponentu. S druge strane je Amerika koja vodi računa o svojim stečenim pozicijama u svjetlu ekonomske i tehnološke sveprisutnosti Kine. Na stolu je sve, od 5G mreže, pa sada nakon lansiranja kineskog satelita i 6G tehnologija i firma Huawei, do pitanja Južnog kineskog mora, vjerovatno najosjetljivije tačke u odnosima dvije zemlje. Ovdje se može računati na poslovičnu uzdržanost i promišljenost kineskog predsjednika i na sklonost gospodina Bidena diplomatiji koji je i sam veoma iskusan protagonist međunarodnih odnosa najvišeg nivoa. Vjerujem da mjere kao što su sankcije uvedene Kini neće biti prvi izbor Bidenove administracije. Očekujem više diferenciranosti i
sofisticiranosti u vanjskoj politici pod predsjednikom Bidenom. U svakom slučaju iznalaženje mirnih i za sve korisnih rješenja postaje imperativ imajući u vidu realnu opasnost upotrebe
nuklearnog oružja u ratu koji ne bi imao pobjednika”, naglasio je Silajdžić.

Pobjeda Joea Bidena širom svijeta je dočekana kao tračak nade u pozitivne globalne promjene i vraćanje nekim ljudskim vrijednostima koji su potpisnuti posljednjih godina. Silajdžić smatra da je ličnost kakav je Biden najbolja za izazove i savremena iskušenja čovječanstva.

“Živimo u složenom i opasnom paradoksu: Imamo internet u cyber-spaceu koji sve globalizira i zidove stvarne ili metaforičke na zemlji koji stoje nasuprot toku historije. Rješenje ove situacije bez presedana u iskustvu naše vrste zahtjeva ljude poput Bidena prije svega zbog njegovih kvaliteta kao čovjeka”, zaključio je Haris Silajdžić u razgovoru za Klix.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Biden zvanično poredao prioritete: Na zapadnom Balkanu će djelovati zajedno sa EU!

Portal 072info

Putin objasnio zašto još nije čestitao Bajdenu

Portal 072info

Biden slavi 78. rođendan, za dva mjeseca bit će najstariji predsjednik SAD-a u historiji

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME