Harmonikaši kolo vode, a korona uzima danak: U posljednjih 15 dana u RS-u je preminulo 289 osoba

Screenshot 3 53
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Posljednjih nekoliko dana prostor Bosne i Hercegovine ispunjen je brojnim političkim, često i nekorektnim porukama koje se gotovo pa uvijek uspiju zasjeniti brojne druge probleme s kojima se država u cjelini ili jedan njen dio suočavaju. Uprkos brojnim aferama koje su “na stolu” i čije su žrtve građani Bosne i Hercegovine, politička prepucavanja i potezi osoba koje se u teoriji predstavljaju kao predstavnici naroda u BiH gotovo pa uvijek uspijevaju skrenuti pažnju s aktuelnih pitanja koja se tiču zdravlja i života građana BiH.

Osoba koja vjerovatno u ovom trenutku predstavlja “specijalistu” kada je riječ o ovoj političkoj disciplini jeste predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Posljednjih nekoliko dana, politička kakofonija iz RS-a koju prije svega predvode Dodik i kadrovi SNSD-a gotovo pa je “ugušila” aferu “Kiseonik” koja će tako, kao i brojni drugi predmeti, ostati u sjeni političkih besmislica bez jasnog cilja i plana.

ČITAJ JOŠ:  Republika Srpska kreće sa nabavkom zaliha životnih namirnica za 15 miliona KM

Međutim, i pored brojnih političkih poruka koje Dodik u ovom trenutku upućuje, afere koje potresaju RS daleko su od završenih, a posljednja koja se veže za nabavku kisika u bolnicama i dalje je ostala nerazjašnjena. Vlast u ovom bh. entitetu tvrdi kako je kisik testiran te da se on može koristiti u liječenju pacijenata.

S druge strane, opozicija i dalje “sipa” optužbe prema vladajućim strukturama UKC RS-a i vlade ovog bh. entiteta te poručuju kako se bave “izvlačenjima, lažnim i bezveznim objašnjenjem i skretanjem pažnje javnosti na neke druge stvari”.

I pored afere “Kiseonik”, podaci koji dolaze iz entiteta Republika Srpska, a koji se tiču zdravstvene i epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti optimistični. Ukoliko se analiziraju samo podaci za posljednja 24 sata, može se primijetiti kako je od 225 laboratorijskih uzoraka na koronavirus zabilježeno 86 novozaraženih.

ČITAJ JOŠ:  AFP: Do sada više od 3.930.000 ljudi umrlo od korone u svijetu

Ipak, ono što predstavlja mnogo veći problem jeste broj preminulih. Samo u posljednja 24 sata u ovom bh. entitetu preminulo je 15 osoba srednje i starije životne dobi od kojih najviše dolazi iz Banje Luke (3).

Ukoliko se analiziraju podaci za posljednjih 15 dana, tačnije od 4. pa sve do 18. oktobra, dolazi se do poražavajuće činjenice – RS je siromašniji za 289 građana koji su preminuli od koronavirusa.

Podaci koji bi u civilizovanim i uređenim društvima upalili sve alarme, u Bosni i Hercegovini, tačnije njenom jednom dijelu, postaju samo “obični” dio svakodnevnih zdravstvenih izvještaja koji se javnosti i medijima šalju svakodnevno od početka pandemije.

ČITAJ JOŠ:  Životni standard: Za bh. platu se natoči 432, a u Sloveniji 826 litara benzina

U međuvremenu, član SNSD-a i “šef svih procesa” unutar RS-a Milorad Dodik, okrenuo se “relaksiranju atmosfere”. Ocijenivši kako je situacija u državi previše napeta, te da se bespotrebno potenciraju sukobi, Dodik je u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine doveo harmonikaša.

Potez koji je Dodik protumačio kao relaksiranje atmosfere, članovi opozicije u RS-u, ali i predstavnici vlasti u drugom dijelu BiH ocijenili su kao ponižavanje institucije Predsjedništva, države, a na kraju i građana.

Dok društvo i dalje opterećavaju afere, koje se direktno odražavaju na zdravsteni sistem u RS-u, Dodik “harmonizira” stanje harmonikom. Instrumentom čiji zvuk, još uvijek uspješno, zaglušuje zvukove zdravstvenih afera koje su i dalje prisutne, koje nisu razriješene, a čije su žrtve građani RS-a.

GODISNJICA
MARKETING