Hartman: Posebno je važna politička budućnost BiH kao snažnog partnera u EU

8 6

Ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann, povodom Nacionalnog praznika Austrije, 26. oktobra, ističe da je to svečani dan za sve Austrijance i Austrijanke, koji se obilježava zajedno s partnerima i prijateljima i u inostranstvu.

U videoporuci upućenoj ovim povodom Austrijankama i Austrijancima te svim prijateljima njihove zemlje, ambasadorica je, govoreći na bosanskom jeziku, podsjetila da pandemija i dalje nameće ograničenja, zbog čega se ona i ove godine obraća virtuelno napominjući da Covid-19 ne znači samo fizičku distancu među ljudima i zdravstveni rizik već i velike promjene i pretežno negativne posljedice kako u privatnom tako i poslovnom životu.

Austrija je u ovoj teškoj situaciji veoma jasno preuzela odgovornost za svoje ljude, rekla je Hartmann, u prvom planu za zaštitu zdravlja. U septembru ove godine je savezna austrijska vlada pružila posebnu podršku privredi zemlje i pokrenula inicijativu pod motom ‘ReFocus Austria’.

Prijatelji na zuapadnom Balkanu

Nakon prošlogodišnjeg ekonomskog minusa, dodala je ambasadorica, na ovaj način treba da se ponovo intenzivira austrijska privredna izvozna djelatnost i osiguraju radna mjesta.

– Signal koji time šaljemo je: ‘We’re back in business’! – riječi su Ulrike Hartmann.

U ovako izazovnoj situaciji na međunarodnom planu, Austrija, po njenim daljnjim navodima, ne misli samo na sebe već pokazuje solidarnost „prvenstveno s našim prijateljima na zapadnom Balkanu, a posebno sa Bosnom i Hercegovinom“.

Primjerice, austrijska savezna vlada pobrinula se za nabavku vakcina, a osim toga, Bosni i Hercegovini je donirala pola miliona doza „jer naš moto glasi – niko u Austriji nije siguran sve dok nisu sigurni svi ljudi“, rekla je takođe.

Osim ove pomoći, Austrija realizuje u Bosni i Hercegovini mnogobrojne druge projekte čiji su ciljevi, primjerice, osnaživanje žena, podrška ugroženim skupinama društva ili djeci. Predstavljanje kulture moderne Austrije i zajedničkih kulturnih obilježja dviju zemalja takođe su u fokusu, napomenula je ona.

– Posebno nam je važna politička budućnost Bosne i Hercegovine kao snažnog partnera u Evropskoj uniji. Austrija ovdje ne pruža samo političku podršku već konkretna znanja i vještine u oblasti pravosuđa, sigurnosti, veterinarstva ili u radu parlamenata kako bismo ubrzali približavanje Evropskoj uniji. Sada je na Bosni i Hercegovini da hitno poduzme neophodne pravne i političke korake. Koliko nam je važna sigurnost Bosne i Hercegovine, pokazuje i kontiuirano prisustvo austrijskih vojnika u zemlji; jasno se zalažemo za nastavak ovog angažmana za mir i sigurnost u okviru EUFOR-a – ambasadoricine su riječi.

Vijećnica u bojama Austrije

Hartmann je u ovoj videoporuci zahvalila svim koleginicama i kolegama za stalnu i kontinuiranu saradnju te nazdravila u čast nacionalnog praznika njene zemlje.

Uporedo s njenom pozdravnom riječju, u ovom video-materijalu su članovi „Kuće dobrih tonova“ Srebrenica izveli „Due Pupille“ od W.A. Mozarta.

Povodom austrijskog nacionalnog praznika, večeras od 19 do 22 sata će sarajevska Vijećnica biti osvijetljenja u bojama zastave te zemlje, dok će u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru sedam dana biti prikazivani prizori iz Austrije na LED ekranima.

Aktivnosti povodom tog praznika realizira Austrijska ambasada u Sarajevu, uz napomenu da zbog trenutne epidemiološke situacije, ni ove godine neće biti priređen tradicionalni prijem povodom značajnog datuma.

IZVORFena
Prethodni članakJokić igrao jednu od najboljih utakmica u karijeri pa se povrijedio i previjao od bolova
Sljedeći članakU Federaciji BiH danas je Dan žalosti zbog tragedije u Brčkom