Harun Čilić, stručnjak za društvene mreže: Važno je dodatno štititi naloge

Harun Čilić, stručnjak za društvene mreže: Važno je dodatno štititi naloge

Kako kaže Harun Čilić, stručnjak za društvene mreže, društvene mreže su, a ponajviše Facebook grupe, oduvijek bile mjesto razmjene, kupovine ili posudbe određenih proizvoda.

– U tu matricu su se uklopile kriptovalute s eksponencijalnim rastom vrijednosti i popularnosti na tržištu, koja, doduše, i nije neopravdana, s obzirom na to da je vrijednost koju je nosio jedan bitkoin (kriptovaluta) naglo skočila u 2021. godini na čak 59.920 dolara. 

U skladu s tim, porastao je i interes za tim načinom poslovanja. Otuda i ekspanzija rudara kriptovaluta, među kojima su i mladi u BiH koji su dizali kredite kako bi sklopili mašinu za rudarenje, tj. mining rigove, i kroz to dodatno ubrzali rast cijena tehnike na tržištu. Tu ponajviše mislim na cijene grafičkih kartica koje se ni dan-danas nisu stabilizirale – kaže Čilić.

Prema njegovim riječima, nije neočekivano da se pojavilo plodno tlo za prevare.

– U takvoj atmosferi se javlja plodno tlo za prevarante ili internet-scammere koji kroz phishing e-mailove, društvene mreže, među kojima su Facebook i njegove grupe primarna meta, te druge slične medije, otuđuju “izrudarene” kriptovalute ili, u drugom slučaju, koji je danas najčešći – nagovaraju i uvjeravaju korisnike da ulože novac u određenu kriptovalutu tvrdeći da će im se investicija višestruko isplatiti, pritom navodeći razne lažne statistike i lažne izjave prethodnih investitora (social proof). 

Na taj način, prevarom, stječu velike sume novca. Važno je obratiti pažnju na sve ove navedene mogućnosti te dodatno zaštititi svoje naloge, budući da je moguća i klasična krađa podataka kroz razne servise – naglašava Čilić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

POVEZANE OBJAVE