Portal 072info

Harvard prognozira dvostruko brži ekonomski razvoj BiH u odnosu na Hrvatsku do 2028. godine

Screenshot 5 521
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema prognozama ekonomskog rasta čuvenog američkog univerziteta Harvard, Bosna i Hercegovina će do 2028. godine ostvarivati rast od prosječno 4,07 posto.

U istom periodu, kako piše Index.hr, ekonomija susjedne Hrvatske rast će dvostruko sporije i to po stopi 2,16 posto. Među tranzicijskim zemljama veću stopu rasta ekonomije u narednom desetljeću, osim BiH, ostvarit će Albanija, 3,38 posto.

I dok se u slučaju BiH i Albanije očekivana brža dinamika ekonomskog rasta može ponajprije pripisati njihovoj nerazvijenosti, pa time i nižoj osnovici s koje kreću i kod koje se svaki rast privredne aktivnosti više i bolje odražava na ukupne podatke, kod drugih zemalja koje će se razvijati brže od Hrvatske to uglavnom nije slučaj.

Dobar dio zasluga, ističu na Harvardu, leži i u diverzifikaciji ekonomske aktivnosti i u razvoju proizvoda koji se baziraju na novim tehnologijama i imaju veći udio dodane vrijednosti.

Eksperti s Harvarda očekuju da će prosječna godišnja stopa rasta BDP-a Slovačke do 2028. godine iznositi 3,28 posto, Poljske 3,19 posto, Rumunije 3,03 posto, a Srbije 2,9 posto. Slovenija bi isto trebala rasti u prosjeku 2,35 posto na godinu, kao i Sjeverna Makedonija 2,26 posto, te Češka 2,19 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Neum komšijama najpoželjnija destinacija: Srbijanci hrle u BiH na odmor

072info.com

Donesena Instrukcija za raspodjelu detašmana za zapošljavanje radnika iz BiH u Njemačkoj

072info.com

Nakon pogibije djevojčice u BiH vlasnik ringišpila ispričao kako se sve desilo

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME