Screenshot 4 10
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nabavka vakcina protiv koronavirusa akutni je problem borbe s pandemijom u našoj zemlji. Zašto je naša zemlja pokazala potpunu impotenciju kad je ovaj proces u pitanju pitali smo Šemsudina Hasića, prvog čovjeka Hercegovinalijeka, najvećeg uvoznika lijekova u našoj zemlji.

“Ovdje je po meni trebalo dokazati da je Bosna i Hercegvina nesposobna da uradi bilo šta”, kaže Hasić za Klix.ba te naglašava kako “ovo s realnim stanjem nema nikakve veze”.

Mi smo mogli kao i drugi da se fino organizujemo, da na vrijeme kod proizvođača apliciramo i da na vrijeme dobijemo vakcine, smatra on.

“Što se to nije složilo gore ja to zaista ne znam. To je tako jednostavan proces, mi dnevno radimo 20 uvoza lijekova, principjelno isti proces kao i uvoz vakcina. Kao i sve u ovoj državi nekom ne odgovara da bilo šta ide naprijed”, kaže on.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH saoćeno je danas izdala je rješenja za uvoz vakcina u BiH, a riječ je o 108.000 doza AstraZeneca vakcine.

Odabrani veleprometnik, a temeljem prethodno provedenog tendera je Hercegovina lijek d.o.o. koji je upisan u Registar Agencije za lijekove sa neophodnim GDP certifikatom.

Hasić kaže kako je tender Ministarstva civilnih poslova podrazumijevao prijem i distribuciju vakcina u Bosni i Hercregovini, a nije obuhvatao uvoz.

“Kompletan posao oko dogovaranja cijena, količina i rokova isporuke radi Vijeće ministara. Onog momenta kad oni odrade svoj dio posla oni pošalju zahtjev u Agenciju za lijekove koja je vakcina i koliko treba odobrenja za uvoz. Ja mogu pretpostavljati da su od nekog dogovorili ovih 108 hiljada doza vakcine, ali zaista ne znam od koga i kad dolaze. Onog momenta kad vakcine budu u Sarajevu na aerodromu od tog momenta Hercegovinalijek preuzima vakcine i po odluci Vijeća ministara po rasporedu odvozimo vakcine u za to predviđena mjesta”, kazao je Hasić.