Portal 072info

Haški forenzičar preuzeo slučaj Lane Bijedić, na stolu i mogućnost samoubistva

63F4D590 0C07 4E16 9D42 AB86031FC901
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što su bh. stručnjaci došli do zida u istrazi, rasvjetljavanje slučaja Lane Bijedić iz Mostara preuzeo je John Clark, forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, potvrđeno je za Klix.ba.

Izvor iz policije Zapdnohercegovačkog kantona nam kaže kako su svi nalazi i dokazni materijali prevedeni na engleski jezik i da da će svjetski stručnjak uskoro donijeti svoj stručni nalaz i konačno rasvijetliti slučaj smrti mlade Mostarke koji je potresao čitavu regiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na osnovu nalaza koje je vidio, Clark je odamah kazao da se radi o samoubistv,u a ne o svirepom ubistvu kojim se Tužilaštvo ZHK vodilo tokom istrage na osnovu obdukcijskog nalaza koji su imali nakon tragičnog događaja“, kaže nam izvor iz policije.

Da se ponovno pregledavaju dokazni materijali u ovom slučaju potvrdio nam je i sam tužitelj Zapdnohercegovačkog kantona Josip Aničić, koji priznaje da je ovo jedan od najkompliciranijih slučajeva istrage.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjeća da su obdukcijski nalazi nakon tragične smrti mlade Mostarke ukazivali na to da se radi o ubistvu, čime se i Tužilaštvo vodilo tokom čitave istrage. Ali obdukcijski nalaz se doveo u sumnju na osnovu brojnih dokaznih materijala i izjava svjedoka.

Cijeli slučaj ostavio je veliki trag i na život čovjeka koji je idući u ribolov kobne nedjelje 6. oktobra prošle godine pronašao tijelo Lane Bijedić u Sudenčici ispod vijadukta autoceste A1 Studenci koji vodi prema Bijači.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On tvrdi da je od pronalaska tijela mrtve djevojke proživio pakao i neviđenu sramotu koju su mu pričinili istražni organi.

“Veće neugodnosti nisam doživio u životu, od ovog slučaja što sam ja pronašao nesretnu djevojku. Ispitavanje, pretresanje kuća, praktički sam ja ispao osumnjičen, jer sam je slučajno naišao kad sam išao loviti ribu i prijavio policiji pronalazak mrtvog tijela”, kaže nam.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U rekonstrukciji njenog kretanja, koja je urađena u prvoj sedmici od ubistva, utvrđeno je da se djevojka autobusom zaputila do Čapljine, odakle je sa stanice pješačila kilometrima sve do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag. Kasnije je utvrđeno je da je Lana viđena i na vijaduktu Studenci koji vodi prema Bijači, a ispod kojeg je njeno tijelo nađeno. 

Snimila ju je i nadzorna kamera, a dodatno je utvrđeno da je mjesto na kojem je njezino tijelo pronađeno snimljeno i na njezinom mobilnom aparatu netom prije događaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje 6. oktobra 2019. godine trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Desetog oktobra je sahranjena u Beogradu.

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Požar ponovo bjesni u Mostaru, gašenje otežano zbog mina

072info.com

TRAGEDIJA U BIH: Aktivirao ručnu bombu u porodičnoj kući

072info.com

Direktor Doma zdravlja: Epidemiološko stanje u bh. gradu je dramatično, svadbe treba zabraniti

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)