HDZ BiH: Hrvati neće i ne žele kroz “ulicu” ostvarivati svoja prava

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas s vodstvom udruženja HVO-a.

– Sastanak je održan nakon stalnih ratnohuškačkih poruka, poziva na nasilje, koje se mogu čuti s organiziranih protesta u Sarajevu, pod plaštom i u organizaciji svih bošnjačkih političkih stranaka, pozicije i opozicije, navode iz HDZ-a.

Mišljenje su da poruke s “prijetnjama koje su poslane na prosvjedima u Sarajevu, služe na čast svim bošnjačkim političarima, koji se nisu javno ogradili od istih, nego su bili dijelom njih.” 

Braniti BiH dijalogom

– Šta Hrvati mogu očekivati sutra, kada je ispred ratnih zastava Armije BiH, hajke, pritisaka i prijetnji podlegao i Ured visokog predstavnika (OHR) te donio “kompromisno rješenje”, opet, kao i svi prethodnici, na štetu Hrvata u BiH – pita se vodstvo udruženja HVO-a.

– Osim mržnje, retoričke poruke koje čujemo iz svih medija iz bošnjačkog političkog vodstva imaju jedan cilj – rat. Nadalje, o zastrašujućim porukama i tzv. prebrojavanju da i ne govorimo. Prijete otvoreno, cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima, želeći završiti ono što nisu prije mogli, uništiti Hrvate na političkoj, kulturnoj, privrednoj, vjerskoj i svakoj drugoj razini. Aktuelno uređenje BiH nije dobro, ali, ipak, uz sve razlike imamo i nešto zajedničko, niko nije zadovoljan ovakvom BiH. Nezapamćena količina mržnje, poziv na nasilje i ratna retorika ugrožava državu BiH, za što su zaslužni Bošnjaci, najbrojniji konstutivni narod u BiH – pišu iz HDZ-a.

Navode da je na sastanku izraženo zadovoljstvo što su sve hrvatske stranke prepoznale važnost trenutka i ujedinile se kroz Hrvatski narodni sabor u borbi za ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje. 

– Danas će u zajedništvu hrvatski narod znati zastupati i braniti svoje vrijednosti. Braniti ih dijalogom i vizijom moderno uređene BiH, članicom euroatlantskog saveza, napredne zemlje, u kojoj ćemo zadržavati mlade i njihove porodice, a ne ih mijenjati robotima i robotikom. Sada je konačno, posljednje vrijeme kad treba sjesti i dogovorit šta je dobro za sve u BiH i krenuti u budućnost, bez rata i prošlosti. Vodstvo udruženja HVO-a na održanom satanku podržalo je predsjednika Čovića i njegovo kontinuirano nastojanje pri pronalasku kompromisnog i mirnog rješenja za budućnost BiH – navodi se u saopćenju.

“Ne podržavamo proteste”

Hrvati ne žele kroz “ulicu” ostvarivati svoja prava. Ne podržavamo proteste. Želimo demokratskim putem i dijalogom tražiti rješenja za probleme hrvatskog naroda u našoj BiH, domovini tri ustavno jednakopravna i konstitutivna naroda, navodi se.

Hrvatsko vijeće odbrane, podsjetili su iz Udruženja hrvatskih branitelja HVO-a, odlučujuće je doprinijelo očuvanju i odbrani Bosne i Hercegovine. Politička stabilnost temelj je za vladavinu prava, privredni rast, demografsku obnovu i opći napredak BiH kao države i Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

– Sagovornici su se složili kako je nužno čim prije postići najširi politički i društveni konsenzus te osigurati stabilnu političku klimu i institucionalni kapacitet za brže provođenje svih nužnih reformi na putu prema EU i NATO-u. Osigurati puni suverenitet BiH kao nezavisne, cjelovite, stabilne države čije su institucije sposobne preuzeti odgovornost za državu i njen suverenitet.

Avaz