HDZ BiH: Mi smo jedini predvodnici na putu BiH u EU i NATO

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

HRVATSKA demokratska zajednica Bosne i Hercegovine priopćila je  kako su hrvatski dužnosnici bili isključivi predvodnici puta ove zemlje u Europsku uniju i NATO upozoravajući kako su druge strane opstruirale ili blokirale ovaj vanjskopolitički cilj.

“HDZ BiH predvodnik je integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO. Za razliku od dijela političkih opcija u BiH koje se samo deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, a u stvarnosti blokiraju napredak BiH, HDZ je svojim djelovanjem dokazao svoje ciljeve”, navodi ova stranka te je pobrojala niz aktivnosti koje su njezini dužnosnici poduzeli na putu euroatlantskih integracija.

Reagirali na prozivke bošnjačkih i srpskih stranaka?

Time su očito reagirali na prozivku dijela bošnjačkih i srpskih stranaka SDA-a i SDS-a koji su HDZ optuživali za blokade državnih i entitetskih institucija za njezina euroatlantskog puta.

Iz HDZ-a BiH su podsjetili da je predsjednik ove stranke i tadašnji predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović 2016. predao zahtjev za stjecanje statusa kandidata BiH u članstvo EU-a, a zatim, dvije godine kasnije, dostavio i odgovore na upitnik Europske komisije na zahtjev o članstvu.

“Zahtjev je predan velikim zalaganjem i lobiranjem, a BiH je napravila povijesni iskorak, unatoč negativnoj klimi u BiH bez jasne podrške političkih partnera”, navodi HDZ BiH u priopćenju.
Dodaje se kako je na čak sedam sjednica vijeća ministara u prethodnom sazivu predlagan Godišnji nacionalni program (ANP) s NATO-om, a da su ga odbijali srpske stranke PDP i SDS koje su “destruktivno djelovale stopirajući daljnji napredak NATO integracija”.

Na čelu svih institucija zaduženih za uključenje u NATO od državnog ministarstva obrane, povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, povjerenstva za NATO u Parlamentarnoj skupštini BiH su dužnosnici ove stranke.

Kao petu točku iz HDZ-a BiH su naveli potporu službenog Zagreba i sestrinske stranke HDZ-a RH u euroatlantskim integracijama.
“Republika Hrvatska najveći je saveznik Bosne i Hercegovine, koji se zalaže za njezinu stabilnost, mir, razvoj i članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Kao sestrinske stranke dijelimo iste stavove i vrijednosti i po ovom pitanju”, stoji u priopćenju HDZ-a BiH. 

Hina

GODISNJICA
MARKETING