HDZ i SDA izabrali direktore javnih preduzeća

DC08F435 6F8D 4421 97C0 D92D926C2AF4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, početkom marta je, nakon sjednice Gradskog vijeća Mostara,  novinarima optimistično najavio da će struka, a ne stranke odlučivati o imenovanju budućih direktora javnih preduzeća.

-Za funkcioniranje gradskih poduzeća potrebna je struka. Ako mislite za neka stranačka kadroviranja, struka je nešto što će se gledati kada se budu birali direktori gradskih poduzeća-kazao je tada Kordić.

Više od sedam mjeseci poslije, praktično, poznata su imena skoro svih direktora. Iako su se, vjerovatno, u obzir uzimale stručne kvalifikacije, ipak, činjenica da je ova priča ništa drugo do rezultat kadroviranja dvije vodeće stranke u Mostaru, HDZ-a BiH i SDA.

Činjenica jeste da je riječ o imenovanjima na period od šest mjeseci, ali , prema našim saznanjima iz mostarskih stranačkih organizacija HDZ-a i SDA, svi vršioci dužnosti će, nakon konkursne procedure, biti i potvrđeni na svojim funkcijama.

Mostarski Aerodrom: Ostaje direktor LjubićMostarski Aerodrom: Ostaje direktor Ljubić FOTO: AVAZ

Tako će na čelu Aerodroma Mostar, odnosno, kao v.d.direktora i dalje ostati Ivan Ljubić, za kojeg je na jednoj od sjednica GV-a rečeno da je prije godinu nezakonito imenovan na tu funkciju.

Naime, zbog nepostojanja zakonodavne vlasti u Mostaru, od 2012. do 2020. godine, uglavnom, sva javna preduzeća su godinama bili bez upravljačkih struktura.

„Mostar parking“, preduzeće koje je formirano 2008.godine, a koje nikad nije zaživjelo u punom kapacitetu, jer tadašnji saziv GV-a zbog političkih prepucavanja nije uspio donijeti sve neophodne odluke, vodit će Ivan Barbarić, za kojeg se iznose informacije da dolazi iz kompanije „HT Eronet“.

Iako je stanje u skoro svim javnim preduzećima u Mostaru najblaže rečeno haotično, ipak, vladajući pravu sliku „guraju pod tepih“. Svojevrsna anarhija koja je, zbog nepostojanja GV-a, vladala u mostarskim preduzećima, posebno je bila vidljiva u „Vodovodu“ za koji su i federalni revizori lani okrili goleme nepravilnosti i, zbog svih okolnosti, izrazili sumnju u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem!

Upravo je „Vodovod“ imao najdugovječnije direktore, jer, i revizori su objavili Mostarcima dobro znanu činjenicu da je ovo preduzeće samo administrativno ujedinjeno, odnosno, da dvije radne jedinice u tzv. istočnom i zapadnom dijelu grada rade i posluju potpuno odvojeno.

Puljić: Jedan od najdugovječnijih direktoraPuljić: Jedan od najdugovječnijih direktora FOTO: AVAZ

Na čelu jedne radne jedinice je bio Mile Puljić, a druge Mirsad Mili Huseinagić.

Puljića bi trebao naslijediti Anton Vidačak, a Huseinagića Zineta Muratspahić i oboje dolaze iz privatnog sektora. Dok je Vidačak izbor HDZ-a BiH, za njegovu kolegicu se navodi da je nestranački kadar, a navodno s njenim izborom nisu zadovoljni u Gradskom odboru SDA.

Također, iz mostarske SDA su predložili da Esad Pobrić nastavi voditi JP „Komunalno“ , dok mu ne istekne mandat za v.d. direktora, jer, nakon toga stiče uvjete za penziju.

Ovo preduzeće koje je osnovano s ciljem uspostave jednog komunalnog preduzeća, do sada nije ispunilo svoju zadaću, jer „Komos“ i „Parkovi“ i dalje rade, a od federalnih revizora su za prošlu godinu dobili negativno mišljenje.  

Dok „Komos“ koji je u stečaju , u menadžmentu neće pretpjeti nikakve promjene, na čelo „Parkova“ bi, umjesto Dragana Krtalića, trebao doći Miroslav Grubišić, koji je i gradski vijećnik.

Mostarska "Deponija": Odlazi BećirovićMostarska “Deponija”: Odlazi Bećirović FOTO: AVAZ

Federalni revizori su 2019.godine utvrdili da je mandat Abdurahmanu Bećiroviću, direktoru famozne „Deponije“ istekao još 2012. godine, ali je on, kao i njegove kolege u drugim preduzećima godinama opstajao zbog poznatog mostarskog bezakonja. Njega bi u narednom periodu od šest mjeseci trebao naslijediti Mirhad Grebović, ali nije isključeno da i Bećirović, kao i Pobrić ostane u narednih pola godine na čelu preduzeća.

Ko će biti v. d. direktora preduzeća „Mo-Sport“, za kojeg mnogi nisu znali da postoji, za sada nije poznato, a navodno, to bi trebao biti dosadašnji čelnik, Amel Bajgorić.

Maja Kajtaz, dugogodišnja direktorica preduzeća „Tržnice-Pijace“, također, ostaje na ovoj funkciji, a do promjene neće doći ni u „Mostar-busu“, na čijem je čelu Damir Marić.