botic
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 30, 2021 @ 23:22
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Općinsko vijeće Žepče na posljednjoj sjednici usvojilo je Prijedlog odluke o srednjoj školi. Usvajanjem Odluke, Općina Žepče je dobila svoj vlastiti pravni akt za provođenje nastavnog procesa, a čije je donošenje i usvajanje potaknuto nedostatcima koje je imao Kantonalni zakon, budući da Općina Žepče ima niz specifičnih nastavnih procesa u odnosu na druge.

NER FIT

Time je osigrana nadležnost nad obrazovanjem na nivou općine, a ne kantona kao što je to navedeno u Okvirnom zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

Odluka nije u skladu sa zakonom

Naredba resornog ministra
 • Naredba resornog ministra
 • Vijećnici SDP-a su insistirali da se u sklopu Odluke vrati intoniranja himne BiH i isticanje državnih simbola pri početku polugodišta u srednjim školama nakon što su u nacrtu ove odluke izbrisani pomenuti članovi.

  Kako tvrde iz SDP-a, kompletna odluka nije u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH kojim je predviđeno da se pitanje obrazovanja uređuje na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta, a nikako na nivou općina kako je predviđeno ovom Odlukom.

  Tekst se nastavlja nakon reklame

  Ministar obrazovanja uputio obavijest

  Zakon o srednjem obrazovanju ZDK
 • Zakon o srednjem obrazovanju ZDK
 • Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić (SDA) i ove školske godine svim školama u kantonu uputio je obavijest o zakonskoj obavezi intoniranja himne BiH, časa o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, za osnovne i srednje škole, kao i da se isplaniraju posjete Memorijalnom centru u Potočarima. Međutim, usvajanjem ovog Prijedloga, nije podržan zahtjev resornog minstra.

   – Učinili smo sve da himnu i državne simbole naše domovine vratimo u Odluku o srednjoj školi, a time i u srednje škole u Žepču pri početku oba polugodišta. Nismo uspjeli, poraženi smo, nije sramota priznati da sam poražen od Bošnjaka iz SDA koji su glasali za ovakvu odluku – rekao je vijećnik SDP-a Elvis Botić.

  Proveli peticiju

  Usvojena odluka u OV Žepče
 • Usvojena odluka u OV Žepče
 • Nakon što su proveli peticiju, predstavili su amandman o vraćanju državnih simbola u škole, a pored pomnutog, i amandmane o vraćanju ćirilice, uvođenje prava nacionalnih manjina, depolitizaciji obrazovanja u Žepču.

   -Odnos SDA u Žepču prema državi BiH je identičan odnosu HDZ-a prema BiH, a on je otvorena mržnja institucija, simbola i same države BiH na svakom koraku općine Žepče. Institucionalno poniženje Bošnjaka i Bosanaca kao i države BiH od strane vijećnika SDA i HDZ-a je pucanj u žilu kucavicu i veleizdaja koja će ostaviti trajne posljedice na generacije koje dolaze – naveo je Botić na Facebooku.

  Bez odgovora na upit

  Poslali smo i službeni upit OO SDA Žepče kako bi se izjasnili po ovom pitanju. Međutim, nismo dobili odgovor. Ranije su kazali da će himna i zastava biti u školama gdje ih je bilo i do sada, bez obzira na bilo koje odluke jer se u mnogim školama nastava odvija po dva nastavna plana i programa pod jednim krovom.

  LIDER