HDZ o sastanku u Beogradu: Stabilnost BiH od velikog značaja za cijelu regiju

v 48

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas boravi u posjetu Republici Srbiji, gdje je u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom održao radni sastanak, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

– Susret je održan kao nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je europske integracije i perspektivu članstva dvaju zemalja u Europskoj uniji. Dužnosnici su razgovarali o Paketu proširenja Europske komisije te Ekonomsko-investicijskom planu EU-a za zapadni Balkan. Također, razgovarali su o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Razgovarano je o stanju i saniranju posljedica covid-19 – saopćeno je iz HDZ-a.

Dodaje se kako su dužnosnici, govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, istaknuli važnost procesa pristupanja Evropskoj uniji za održavanje snažne europske perspektive regije, kao i za daljnju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja. Saradnja s evropskim partnerima na tom putu, kazano je, pospješit će željeni napredak.

Uvažavajući opredijeljenost ka pridruženju Uniji, razgovarano je o unaprjeđenju regionalne suradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Daljnji razvoj regije i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput EU članstva.

Evropski put Bosne i Hercegovine je neupitan, izjavio je Čović, ističući potrebu za novim intenziviranjem napora na evropskom putu. Plan za ekonomski oporavak zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regiji doprinijet će ekonomskoj konkurentnosti i privrednom jačanju.

Copy

U saopćenju se dalje navodi kako je plan EU-a vrijedan 9 milijardi eura ponovno iskazao veliki napor evropskih partnera za jačanje zapadnog Balkana i ubrzavanje oporavka od Covida-19 te ukazao na važnost regionalne suradnje i ubrzanja ekonomske konvergencije s Evropskom unijom.

– Konačno, povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici su suglasno istaknuli kako je stabilnost Bosne i Hercegovine od velikog značaja za cijelu regiju. Ta stabilnost, naznačeno je, mora uvažavati sve konstitutivne narode Bosne i Hercegovine, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i osigurati zajednički pomak ka stabilizaciji prilika te ostvarenju EU članstva i dugoročne sigurnosti i prosperiteta – stoji na kraju saopćenje za javnost HDZ-a BiH.

Fena

Prethodni članakVučić nakon sastanka: Evropski put i regionalna saradnja prioriteti
Sljedeći članakBećirović komentirao sastanak u Beogradu: BiH je neuništiva