HDZ-ov kandidat za ministra pravde BiH Davor Bunoza koristio krivotvorene hrvatske dokumente?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kandidat za ministra pravde BiH Davor Bunoza koristio je krivotvoreni dokument hrvatskih institucija da bi firma iz Srbije koju je zastupao dobila tender u BiH.

Advokat Bunoza je, naime, prilikom jednog tendera u JP Autoceste FBiH, u spis stavio navodni certifikat hrvatskog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Nakon što su konkurenti firme koju je on zastupao, putem firme Korekt d.o.o. Sarajevo, zatražili izjašnjenje Ministarstva, dobili su odgovor da je advokat Bunoza upotrijebio – krivotvoreni dokument.

Foto: Istraga
Foto: Istraga

“Glede mišljenja na temu valjanosti predmetnog certifikata, koje navodite da je dana 1.9.2020. godine izdano odvjetniku Davoru Bunozi od strane ovoga Ministarstva, KLASA: 360-01/19-03/25, URBROJ : 531-1-19-4, dajemo Vam do znanja da je riječ o krivotvorenom dokumentu kojega nije izdalo niti Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, niti Kontaktna točka za građevinske proizvode koja je u nadležnosti rada istoga Ministarstva”, napisao je 27. juna prošle godine hrvatski ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Naime, radi se o tenderu vrijednom od 10,8 miliona KM, za izvođenje radova na izgradnji bukobrana na dionici Podlugovi –Visoko, početkom novembra 2019. godine.

Foto: Istraga
Foto: Istraga

Na tender su se prijavile tri firme Unipromet iz Čačka sa cijenom 8.949.903,51 KM + PDV, Konzorcij Coning d.o.o. Sarajevo i Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo sa cijenom 8.107.516,46 + PDV te FRACASSO-RI d.o.o. Rijeka sa cijenom 9.335.050,68 KM + PDV.

Što se tiče kriterijuma najniže cijene očigledno je da je najpovoljniji ponuđač konzorcij iz Sarajeva: Coning d.o.o. i Euro-asfalt d.o.o.

Također, svi ponuđači koji su se javili na ovaj tender morali su dokazati da nude zaštitne panele koji su u skladu sa ovim standardom, tj.njegovom posljednjom harmoniziranom verzijom i nose odgovarajaću oznaku CE kvaliteta. Neki od ponuđača su dostavili CE certifikat EN 14388:2005 (verzija standarda iz 2005.godine), a neki su dostavili CE serifikat EN 14388:2015 (verzija standarda iz 2015.godine).

Foto: Istraga
Foto: Istraga

Iako su iz Evropske komisije službeno potvrdili da je certifikat iz 2005. godine jedini validan, konzorcij Coning – Euroasfalt nije dobio tender. Posao je dobila komapnija Unipromet iz Čačka koja je posjedovala Certifikat iz 2015. godine koji uopće nije harmoniziran, što je u svom aktu potvrdila i Evropska komisija.

Nakon žalbe Konzorcija, Autoceste prihvataju žalbu, te kompanijama Coning i Euroasfalt dodjeljuju posao.

Međutim, 15. aprila 2020.godine Ured za razmatranje žalbi je prihvatio žalbu srbijanskog Uniprometa koju je sačinila advokatska kancelarija iz Mostara Paponja-Bunoza.

U svojoj žalbi, advokat Davor Bunoza dostavlja i navodni akt Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske u kojem je navedeno da se sporni certifikat iz 2005. godine, koji je priložio konzorcij Coning-Euroasfalt ne koristi.

No, kada su zastupnici konzorcija zatražili stav Ministarstva Republike Hrvatske koje je, navodno izdalo dokument, oni su odgovorili da se radi o falsifikatu, piše Istraga.

Sve je, potom, dostavljeno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ali Davor Bunoza je uspješno prošao sigurnosne provjere. O njegovom imenovanju za ministra pravde BiH će u srijedu odlučivati zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

072INFO TV