Portal 072info

HE Vranduk gradit će Joint venture Strabag/Končar – Ket

 Screenshot_2
Ugovor vrijedan 112,3 miliona KM potpisali su Bajazit Jašarević, v.d. generalni direktor JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, Besim Imamović, v.d. izvršni direktor za kapitalne investicije i uime kompanija Strabag AG Austrija, Dragan Pavelić i Končar – KET, Mišo Jurković.Screenshot_4
Dvije kompanije udružene u Joint Venture dostavile su najbolju ponudu na Međunarodni javni poziv za izgradnju HE Vranduk. Potpisani Ugovor po sistemu “ključ u ruke” obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Početak pripremnih radova na terenu planiran je u prvim mjesecima 2016. godine, a izgradnja objekata Hidroelektrane sredinom godine, nakon izrade i revizije glavnih projekata te dobijanja građevinskih dozvola.

Ukupan rok za izgradnju HE Vranduk je 46 mjeseci od dana stupanja na snagu Ugovora čijim zaključivanjem je ozvaničen početak radova na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP Elektroprivreda BiH od 1990. godine.

Potpisivanju Ugovora su prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, ambasadori republika Hrvatske i Austrije, delegacije Zeničko – dobojskog kantona i Grada Zenice, predstavnici kompanija Strabag AG i Končar – KET, kao i članovi Uprava JP Elektroprivreda BiH i stručnih timova JP Elektroprivreda BiH.

HE Vranduk je protočno postrojenje derivacionog tipa ukupne snage 19,63 MW i godišnje proizvodnje električne energije 96,38 GWh. Hidroelektrana je važna s aspekta zaštite okoliša jer proizvodnja tzv. zelene energije doprinosi smanjenju emisije CO2 i drugih materija.

Za elektroenergetski sistem, HE Vranduk je značajna zbog stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca.

Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelom koncesionih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilionske prihode lokalnoj zajednici i FBiH.

JP Elektroprivreda BiH je s ciljem izgradnje HE Vranduk investirala 1,5 miliona KM u realizaciju 34 infrastrukturna projekta u naseljima koja gravitiraju ovom proizvodnom objektu, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Fena

Podijelite članak