CAN’T GET YOU OUT OF MY HEAD: Može li ova pjesma pomoći u ratu protiv Alzheimerove bolesti?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kylie Minogue

Jučer je pjesma Can’t Get You Out Of My Head, koju izvodi Kylie Minogue, dobila titulu najzaraznije pjesme svih vremena.

U sklopu ankete celebrity i obični građani odavali su imena svojih omiljenih pjesama. Prema njihovom mišljenju, ovo je jedna od onih pjesama koja vam se danima nakon slušanja i dalje vrti po glavi.

Anketa, koju je organizirao Manchester festival znanosti, a koja je sprovedena na 700 ljudi, imala je za cilj dokučiti Šta muziku čini lako pamtljivom. Naučnici se nadaju da će saznanja potpomoći buduća istraživanja u domenu Alzheimerove bolesti, omogućavajući im da iskoriste najslušanije muzičke fragmente kao okidač koji bi mogao aktivirati sjećanja.

Tako je muzikolog John Ashley Burgoyne, koji radi na projektu, istakao: „Razumijevanje šta neku pjesmu čini tako slušljivom puno je više od recepta za hit na top listi: To je ključ shvatanja zašto neku pjesmu nikad ne zaboravljamo. Takve pjesme se prosto urežu u sjećanje, tako da i kada ih čujete godinama kasnije – riječi naviru iz sjećanja.“

Na drugo mjesto, odmah nakon ove lagane note, anketirani su pozicionirali Robin Thicke-ov  hit Blurred lines, a kao trećeplasirani našao se Daft Punk sa pjesmom Get Lucky. Na četvrtom mjestu je pjesma SOS, grupe Abba. Love Me Two Times, pjesma grupe Aerosmith, zajedno sa hitom grupe Abba, Dancing Queen, našla se među prvih deset pjesama.

Da li se vi slažete sa rezultatom?

1. Kylie Minogue: Can’t Get You Out Of My Head
2. Robin Thicke: Blurred Lines
3. Daft Punk: Get Lucky
4. Abba: SOS
5. Sinead O’Connor: Nothing Compares 2 U
6. Tweets: The Birdie Song
7. Alabama 3: Woke Up This Morning
8. Aerosmith: Love Me Two Times
9. Adam Sutherland: The Road To Erogie
10. Abba: Dancing Queen

Profesor Alistair Burns (Institut za istraživanje mozga i mentalno zdravlje, Univerzitet u Manchesteru) vjeruje da bi ovaj projekt mogao biti revolucionaran u pružanju pomoći ljudima koji boluju od demencije, a u cilju obnove i očuvanja sjećanja.

GODISNJICA
MARKETING