Hebib: I Čegar je molio da se ne puca, Divjak je pokušavao smiriti situaciju

d 1

Na današnji dan prije 29 godina u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH.

S vremenske distance – danas je jasno da su se tada odvijali događaji presudni za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Dan ranije JNA je stala na stranu agresora i izvršila žestok napad na ključne ustanove u gradu.

Paralelno s tim, na Sarajevskom aerodromu zarobljen je tadašnji predsjednik Predsjedništva, rahmetli Alija Izetbegović s delegacijom, a vraćali su se s mirovnih pregovora iz Lisabona. Sproveden je u kasarnu u Lukavici.

Došlo je do sukoba jer pripadnici JNA, zajedno s komandom Druge armijske oblasti, s Milutinom Kukanjcem na čelu, nisu ispoštovali dogovor. Kako svjedoče učesnici ovih događaja, bilo je striktno dogovoreno da razmjena može biti izvršena uz lične stvari, bez oružja. No na pripadnike Teritorijalne odbrane, Zelenih beretki i MUP-a otvorena je vatra.

Prema podacima Tužilaštva BiH, u okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA smrtno je stradalo sedam, a ranjeno je 14 osoba.

Nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib za „Avaz“ je kazao da su u Dobrovoljačkoj stradali trojica pukovnika, jedan vojnik i jedna djevojka koja je radila u kasarni.

– Interesantan podatak je da cijela ta situacija 3. maja 1992. nije zabilježena kamerama, samo je snimljen Jovan Divjak, koji se popeo na transporter i govorio: „Ne pucajte.“ Samo je on zabilježen. On je pokušavao smiriti situaciju. Nisu snimili Zorana Čegara kada je molio da se ne puca, ali oni su na njega zapucali. Naravno, Zoran je uzvratio i odradio je to što je trebao odraditi – pojasnio je Hebib.

Hebib: Cijela ta situacija 3. maja 1992. nije zabilježena kamerama
Hebib: Cijela ta situacija 3. maja 1992. nije zabilježena kamerama Foto: Arhiv

Uloga generala Divjaka

Ovaj 3. maj ima posebnu težinu, budući da će saborci godišnjicu Dobrovoljačke obilježavati bez generala Armije RBiH Jovana Divjaka, koji je preminuo 8. aprila u Sarajevu. Mnogi će se složiti da je ključnu ulogu u sukobu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici odigrao upravo general Divjak, koji je izdao naredbu „Ne pucaj“ i na taj način spriječio daljnji sukob koji bi rezultirao mnogo većim brojem stradalih.

IZVORAvaz
Prethodni članakKanton u BiH koji jutros nije zabilježio nijedan slučaj koronavirusa
Sljedeći članakMajka preminule trudnice odgovorila KCUS-u: Strpali su moje dijete u vreću i prijetili da ćemo u zatvor ako se sanduk otvori