Helez iznio strašne prognoze: “Ako se to desi svi evropski principi trajno padaju”

Helez iznio strašne prognoze: “Ako se to desi svi evropski principi trajno padaju”

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, smatra kako je odluka Evropskog vijeća da dodijeli kandidatski status za pristupanje Evropskoj uniji Ukrajini i Moldaviji prilično odstupanje od evropskih standarda i principa koji su potrebni da bilo koja država postane punopravna članica EU.

Helez podsjeća kako se ovih dana puno pričalo o Bosni i Hercegovini i njenom kandidatskom statusu koji bi značio korak bliže članstvu u EU.

Pred BiH je Evropska komisija stavila 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti da bi dobila kandidatski status, navodi.

Poređenje BiH sa Ukrajinom i Moldavijom

– Ukrajina je trenutno zahvaćena ratom i snažnom agresijom Ruske Federacije. Ratnim razaranjima i okupacijom dijelova njene teritorije od strane Ruske Federacije. Moldavija je također politički nestabilna država. Na istoku Moldavije nalazi se separatistička regija Pridnjestrovlje. Ruski trupe su 1992. godine podržale separatizam te regije i u njoj su i danas prisutne. Ako je agresija Ruske Federacije i razaranje suverene države Ukrajine glavni motiv da Ukrajina dobije kandidatski status, onda je taj status zaslužila i Bosna i Hercegovina – navodi Helez.

Naglašava da je BiH 90-ih godina prošlog vijeka prošla i agresiju, genocid, razaranja, ubijanja, silovanja, progon stanovništva,..slično kao Ukrajina, poručuje on.

– Ako je motiv za dobijanje kandidatskog statusa Moldavije njena složena politička i teritorijalna situacija. Bosna i Hercegovina ima skoro identične probleme koje upravo generiše proruski utjecaj preko domaćih i susjednih političkih aktera. BiH ima bolje ekonomske pokazatelje od Ukrajine i Moldavije i potpuno se slažem radi svih građana Bosne i Hercegovine da treba da ispuni 14 prioriteta koji će značiti bolji životni standard svih građana naše države.

Strašne prognoze

Ono što su činjenice u Bosni i Hercegovini je to da je dio njenog stanovništva su već stanovnici EU. Svi oni koji imaju dvojno državljanstvo sa susjednom Hrvatskom su već u Evropskoj uniji. Upravo čelnici HDZ-a čiji članovi i dobar dio glasača su dio Evropske unije, vrše snažne opstrukcije na rješavanju 14 prioriteta – navodi dalje.

Smatra da će Srbija vjerovatno prije BiH postati članica EU jer je ranije dobila akndidatski status.

– Veći dio stanovnika BIH srpske etno-nacionalne pripadnosti koje posjeduju državljanstvo države Srbije, također će postati građani EU. U tom slučaju u BiH će ostati kao enklava koji su branili ovu državu i sačuvali njenu suverenost i teritorijalni integritet ostat će izvan Evropske unije – prognozira potpredsjednik SDP BiH, Zukan Helez.

Naglašava da ne želi vjerovati da će EU kao ključni argument uzeti etnonacionalnu i vjersku pripadnost većine stanovnika BiH kao “nešto što je trajno zaustavlja na putu ka članstvu u EU”.

– Ako se to desi svi evropski principi trajno padaju, a prije svih jednakopravnost svih građana, solidarnost i sloboda na svakom pedlju Evrope – piše Helez na Facebooku.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica