Helez u posjeti fabrici “Zrak” Sarajevo i TRZ Hadžići: Namjenska industrija BiH je lider u regiji

Helez u posjeti fabrici “Zrak” Sarajevo i TRZ Hadžići: Namjenska industrija BiH je lider u regiji

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa saradnicima, posjetio je danas fabrike namjenske industrije „Zrak“ Sarajevo i Tehnički remontni zavod „Hadžići“, s ciljem upoznavanja trenutnog stanja, kako bi mogao pružiti potrebnu podršku u daljem radu.

Modernizacija proizvodnje

Prilikom posjete fabrici „Zrak“, ministra Heleza je ugostio stečajni upravnik fabrike Mesud Bogilović sa saradnicima. Domaćin je upoznao Heleza sa trenutnim stanjem u oblasti proizvodnje, uslovima rada i izazovima s kojima se firma susreće. Istaknuo je da je u ovom trenutku najpotrebnija modernizacija proizvodnje kako bi bili konkurentni, jer Zrak ima perspektivu.

Prilikom obilaska proizvodnih pogona, ministar Helez je imao priliku razgovarati sa radnicima čija je primarna djelatnost razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti precizne mehanike, elektromehanike, optike, optoelektronike i elektronike, te se upoznati sa njihovim potrebama – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Povećanje broja zaposlenih

– Kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, lično ću se angažovati na spašavanju fabrike namjenske industrije „Zrak“. Iznaći ćemo način da se osiguraju neophodni uslovi za rad i povećanje broja zaposlenih – naglasio je ministar Helez.

Mesud Bogilović je naglasio potrebu za modernizacijom proizvodnih pogona, kako bi bili još konkurentniji na tržištu.

Istoga dana, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez posjetio je i TRZ Hadžići Sarajevo, a domaćin posjete bio je direktor ove firme Ismo Hebibović sa saradnicima.

U toku posjete izvršen je obilazak proizvodnih pogona. Također, ministar Helez je iskoristio priliku i razgovarao sa radnicima ove fabrike, čija je djelatnost proizvodnja zaštitne deminerske opreme, proizvodnja naoružanja, remont oklopnih vozila, kao i remont naoružanja.

Vidan napredak u radu

U razgovoru sa direktorom i zaposlenima u firmi RTZ Hadžići, konstatovano je da je vidan napredak u radu, a ministar Helez je obećao punu podršku za daljnji nastavak i unapređenje priozvodnih kapaciteta ove firme.

– Ponosan sam na ovo što sam danas vidio u obje firme. Namjenska industrija Bosne i Hercegovine prednjači u regiji, te nam služi svima na ponos. Iz tog razloga dodatno ću se angažovati na osiguranju još boljih uslova za razvoj namjenske industrije, kako u ovim firmama, tako i u ostalim u BiH – poručio je ministar Helez na kraju posjete – navodi se u saopćenju MOBiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica