AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Nijaz Helez apelovao je na Vladu FBiH da vrati na esencijanu listu lijekove koji se koriste za liječenje korona virusa koji koštaju i do 6.000 KM, a za čiju su navabavku građania dizali i kredite. Također, tražio je da se građanima koji su kupovali ove lijekove refundiraju sredstva.

“Imamo primjere naših sugrađana koji su liječeni na KCUS-u i drugim kliničkim centrima. Koristili su sumamed, remdisivir, faviru i druge lijekove i hvala Bogu izliječeni. Treba ih uvrstiti na esencijalnu list lijekova. Nečijom odlukom oni su skinuti s liste. Ovdje ko je siromašan treba da preseli. Neki su dizali kredite da bi ih kupili. Svima koji su kupili i imaju račune treba vratiti novac. Znam u SBK da su porodice za sugrađane koji su preminuli od posljedica korona virusa za sanduk morali davati između 55 i 670 KM, a tabuti koštaju između 440 i 460 KM. Porodicama treba da se vrati taj novac. Ko je donio odluku da se kopaju tako?”, upitao je Helez.

Naveo je i to kako je potrebno utvrditi koji broj naših građana se vakcinisao u Srbiji vakcinama koje su platili.

“Da smo imali ispravnih 100 respiratora naš kolega, mašinski inžinjer premijeru, ne bi umro. Zato je narod skeptičan kada su u pitanju vakcine. Sramota je da vakcine u BiH dolaze kao sadaka. Tražimo da se vlast pobrine i naruči ih. Došli smo u siutaciju da se zahvaljujemo Sloveniji, Srbiji i Turskoj što su poslali vakcine da barem možemo spasiti medicinske radnike koji su na prvoj liniji borbe i čine nadljudske napore da spase naše građane”, rekao je Helez.

Naglasio je kako se nalazimo u katastrofalnom stanju te da Vlada treba usvojiti i provesti sve dobre mjere koje danas bilo koji od klubova predloži.