b 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Zukan Helez, zastupnik SDP-a, je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH postavio zastupničko pitanje o tome što Radio televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), kao javni servis, ne prenosi svjetske sportske manifestacije i zašto nema prenosa državnih repreznetacija.

Uspjeh košarkašica

Građani me pitaju zašto nisu mogli pratiti uspjeh naših košarkašica koje su zauzele peto mjesto na Eurobasketu – kazao je Helez.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH rekao je da zbog složene i loše finansijske situacije, BHRT ne prenosi sportske događaje.

Jedan od razloga je taj što BiH nema usvojenu listu o važnim događajaima. Ministarstvo je predložilo ovu listu, ali smo dobili negativna mišljenja od nadležnih komisija – rekao je Mitrović.

Prava na prijenos

Dodao je da je jasno da medijska kuća koja je od UEFA-e otkupila prava, ta prava prodaje po cijeni većoj od otkupne, četiri do pet puta.

Moramo posmatrati način kako se kupuju prava na prijenos, to je tržišna utakmica i BHRT u ovakvoj finansijskoj situaciji se nije mogao takmičiti sa televizijom koja je dobila pravo na prijenos. Postoje dva načina, a to je usvajanje liste važnih događaja i obako se može eliminisati dominacija medija koji su finansijski moćniji – istakao je Mitrović.

Drugi problem je, smatra Mitrović, taj što Parlament koji je osnivač BHRT mora usaglasiti stabilno finansiranje BHRT-a.