Portal 072info

Hercegovci najavljuju bojkot nastave: Nećemo slati djecu u škole, ovo je besmisleno

skola 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako nastava u Mostaru započinje sutra, još uvijek vlada haos i zbunjenost jer niko nije odgovorio na bezbroj roditeljskih pitanja koji su dovedeni pred svršen čin, a roditelji na ovakvu nastavu ne žele slati svoju djecu.

Mostarski roditelji okupljeni u pojedinim grupama na društvenim mrežama najavljuju bojkot nastave, te svoju djecu ne planiraju slati u školu. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dovedeni smo pred svršen čin. Dva dana prije početka nastave nam je rečeno kako će izgledati smjene. Moje dijete će, ovisno o pojedinoj sedmici, ići u četiri različita termina u školu. To znači da mi moramo preokrenuti sav život radi četiri različita termina u kojima će se izvoditi nastava. Nemamo svi bake, djedove i tetke, a ni novca da plaćamo dadilje da čuvaju djecu. Ovo je totalni besmisao koji nema veze s mjerama. Sve se vraća u normalnu samo su škole napravile haos, rekao je roditelj jednog osnovca za Bljesak.info izrevoltiran haosom koji je nastao u školstvu, s kojim se, kako se čini želi dobiti prešutna potvrda i roditelja i prosvjetara za “online nastavu”.

Ali, roditelji kako smo saznali u raspravama na društvenim mrežama, žele i trebaju dignuti svoj glas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Iako se davno trebalo boriti za normalnu nastavu, i možda će ispasti da je sada kasno, ali trebaju roditelji dignuti svoj glas. Kasno nam je predočen njihov famozni plan, pa možemo i mi kasno reagirati. Ako sada roditelji neće na ulice, ne znam kada će, rekao je roditelj.

Podsjetimo, mostarski roditelji, okupljeni oko udruženja Naša djeca 2014. su tokom sedmice nadležnim uputili šest zahtjeva koji žele da im se ispune prije nego što njihova djeca krenu u školu, s naglaskom na okolnosti pod kojima se provodi samoizolacija učenika te da se nastava na daljinu organizira isključivo u uslovima općeg karantina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera koje će vrijediti u vanrednim okolnostima pandemije Udruženje roditelja Naša djeca 2014 zahtijeva sljedeće:

1. Uzjašnjenje epidemiologa o okolnostima pod kojima se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uslove koji iziskuju testiranje na virus,

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Uzjašnjenje porodičnog ljekara o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti medicinskom pregledu te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave,

3. Izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu,

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uvjeta u školama,

5. Dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu,

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

6. Nastavu na daljinu organizirati isključivo u uslovima općeg karantina, u skladu s rezultatima Peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u avgistu 2020. godine.

Udruženje očekuje sastanak s Rašidom Hadžovićem, ministrom obrazovanja HNK-a tokom ove sedmice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brojne naredbe i preporuke, koje kako smatraju roditelji, ali i brojni prosvjetni radnici, su besmislene i komplicirane. Osnovne epidemiološke mjere se trebaju slijediti, ali razdvajanje djece, prebacivanje smjena, “ubacivanje” materijala na platforme… samo prave obrazovni cirkus, smatraju, odakle djeca neće izići sa znanjem.

Podsjetimo, nakon haosa koji je nastao i u vrtićima pravnu regulativu objasnio nam je jedan dobro upućen izvor ističući da Naredbu koju je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno njegov krizni štab moraju poštovati zdravstvene ustanove, nad kojima ima ingerenciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sve se zapetljalo, jer kao i inače, kako to biva kod nas, skoro sve su se odluke prepisale.

Dakle, krizni štabovi ministarstva zdravstva (i federalni i kantonalni) mogu izdavati naredbe samo zdravstvenim ustanovama. Drugim ustanovama van svoje nadležnosti, kao što su vrtići i škole, mogu samo dati preporuke, koje resorna ministarstva mogu prihvatiti, odbiti ili prihvatiti dijelom. Tačnije, ministrova (u ovom slučaju ministra Hadžovića) je zadnja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jednostavnije, Ministarstvo obrazovanja moglo je, umjesto da iskopira i prepiše, dijelom prihvatiti preporuke i prilagoditi ih i odrediti pedagoške norme prilagođene svom obrazovnom sistemu, osluškujući potrebe prosvjetara ali i roditelja, čija djeca u ovom haosu najviše ispaštaju. 

Podijelite članak
  • 22
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)