Hercegovina u samom vrhu evropskih regija po broju novozaraženih koronavirusom

Screenshot 2 83

Iako stranice zadužene za vođenje statistike o broju novozaraženih kroz tabele predstavljaju zbirne podatke država, pojedine stranice vode statistiku i o svim regijama u Evropi, a u tom segmentu, Hercegovina se po broju zaraženih nalazi u vrhu.

Stranica WHO European Region COVID19 Subnational Explorer vodi ovu detaljnu statistiku za Evropu i regije unutar nje.

Iako je situacija s brojem novozaraženih i više nego ozbiljna u svim evropskim državama, trenutno postoje regije u Evropi koje znatno više odskaču od evropskog prosjeka kada je riječ o broju novozaraženih.

Prema stranici, najveći problem s brojem novozaraženih trenutno ima regija koji se nalazi u susjednoj Hrvatskoj.

Primorsko-goranska županija prema podacima od 18. aprila, bilježi sedmodnevnu incidencu od 689 slučajeva što predstavlja rast od 8 posto čime se ova regija svrstava u sami evropski vrh po broju novozaraženih.

Primorsko-goranska županija u Hrvatskoj (Foto:WHO)
Primorsko-goranska županija u Hrvatskoj (Foto:WHO)

Iako nisu u samom vrhu, iz statistike je jasno vidljivo kako i druge županije u Hrvatskoj imaju veliki problem sa rastom broja novozaraženih pa su se tako tu našle i Varaždinska županija, Šibensko-kninska te Međimurska.

Statistika ostalih županija u Hrvatskoj (Foto:WHO)
Statistika ostalih županija u Hrvatskoj (Foto:WHO)

Pored ovih regija, u samom vrhu liste našao se i jedan dio Bosne i Hercegovine. Naime, Hercegovačko-neretvanski kanton trenutno se nalazi na petom mjestu po broju novozaraženih u Evropi sa incidencom od 531 slučaj zaraze koronavirusom.

Ukoliko posmatramo regiju, samo Primorsko-goranska županija u ovom trenutku ima veću incidencu od Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Situacija u regiji (Foto:WHO)
Situacija u regiji (Foto:WHO)

Osim Hercegovačko-neretvanskog kantona nešto veće brojeve bilježi i Zapadnohercegovački kanton uz sedmodnevnu incidencu od 455 slučajeva zaraze.

Od ostalih dijelova Bosne i Hercegovine trenutno veću incidencu bilježi i Brčko distrikt BiH te Livanjski kanton, ali su ti rezultati znatno ispod prosjeka regija koje se trenutno nalaze u vrhu liste Svjetske zdravstvene organizacije.

Koje evropske regije su u vrhu liste?

Drugi, odnosno treći na listi najugroženijih regija jesu dijelovi Švedske tačnije regija Vasternorrland na sjeveru države koja ima incidencu od 663 zaražena što predstavlja rast od 18 posto te Kalmar čija sedmodnevna incidenca iznosi 584 slučaja zaraze koronavirusom.

Ono što treba uzeti u obzir kada je riječ o statistici za Švedsku jeste to da su podaci na stranici posljednji put ažurirani 15. aprila.

Regije u Švedskoj s najvećim brojem zaraženih (Foto:WHO)
Regije u Švedskoj s najvećim brojem zaraženih (Foto:WHO)

Četvrta regija na listi jeste Ile-de-France u kojoj je smješten i glavni grad Francuske Pariz, a ova regija zabilježila je sedmodnevnu incidencu od 580 slučajeva zaraze koronavirusom.

Pored navedenih regija, od ostalih dijelova Evrope ističu se još dvije regije u Mađarskoj tačnije Veszprem i Baranya s incidencom od 453 novozaražene osobe, litvanski Vilniaus s incidencom od 481 novozaraženim.

Kada je riječ o Njemačkoj, najveći broj zaraženih trenutno broje regije Thüringen i Saksonija sa sedmodnevnom incidencom od 438 odnosno 428 novozaraženih.

Općenito gledano, najveći broj regija koje se trenutno nalaze na ovoj listi Svjetske zdravstvene organizacije dolazi iz Švedske gdje je trenutno situacija sa koronavirusom znatno teža nego u ostatku Evrope.