Portal 072info

Heroji djetinjstva: Bezuslovna ljubav djedova i baka

Prava baka je spremna da svaki dan peče palačinke ako to njena miljenica želi, a dobri deka da, uprkos bolovima u kičmi, satima igra fudbal sa unukom.

Njihovim peticama se raduju na sva zvona, ali zato ih nikad ne grde za loše ocjene.

Njihova ljubav je bezuslovna. Maze i paze kao da će sutra biti smak svijeta. Uvijek imaju vremena i strpljenja. Beskonačno razumijevanje je njihovo drugo ime. Ne umiju da kritikuju, ne znaju da prekore. Subjektivni su, ali za to ne mare. Za djecu su i “luna park” i “mirna luka”, saputnici u avanturama i rame za plakanje, podrška za sitne ludosti, sigurna brana spasa… Pogađate, riječ je o bakama i dekama!

Osim što čuvaju djecu dok vi marljivo radite, bake i deke su sjajne i iz mnogih drugih razloga. Oni su prave akrobate u snalaženju da iz gotovo ničega nastane nešto.

Oni vole, a ne zamjeraju. Unuke vaspitavaju, ali sa osmijehom i bez teških riječi. Tješe ih i hrabre, brane i kriju, daju im vjetar u leđa i skidaju zvijezde s neba. Sve što rade za njih je iskreno i bez želje za “nadoknadom”.

Uostalom, svakodnevno se “prodaju” za dječju radost. U novčaniku uvijek nose slike najljepših i najpametnijih unuka, kako bi u svakom trenutku mogli da se pohvale prijateljima i poznanicima.

Psiholozi naglašavaju da je uloga baka i deka u vaspitavanju djece veoma važna, jer po pravilu, zbog godina u kojima se nalaze, imaju više slobodnog vremena i strpljenja, pa lakše dopiru do glavica mališana.

Unuci, pogotovo u osjetljivom dobu, imaju više povjerenja u njih nego u roditelje, zbog čega im se povjeravaju i traže pomoć. Sa mamama i tatama to ne ide tako jednostavno, jer oni kažnjavaju, prekoravaju, galame, a bake i deke su uglavnom nježne i požrtvovane, uvijek na usluzi unucima. Čak i kada im se nešto ne dopada, naprave se da nisu vidjeli. Njihova djeca im nerijetko prigovaraju da od unuka prave razmažena bića, ali oni na to odmahuju rukom. Stručnjaci kažu da to nije priča od juče i da se nijednoj baki i nijednom deki ne može prigovoriti da previše voli, jer to zapravo i jeste njihova osnovna uloga.

Top 5 savjeta za bake i deke
U životima djece, bake i deke se nalaze po važnosti odmah iza roditelja. Oni su zapravo rezerva na više različitih načina.

Zbog toga američka savjetnica za odgoj djece Deni Hegel savjetuje bakama i dekama da uvijek imaju na umu sljedećih pet stvari:

Budite uključeni u živote svojih unuka koliko god možete.
Budite informisani o tome kako im ide u školi i koje su im vanškolske aktivnosti. Bave li se nekim sportom, uče li strani jezik ili idu u muzičku školu?
Vi ih vodite na slobodne aktivnosti što je češće moguće. Pokažite svojim unucima da ste tu za njih kad god vas trebaju. Držite se politike otvorenih vrata kako biste bili sigurni da vas mogu nazvati ili doći ka vama kad god to žele.
Potrudite se da shvate da ste vi podrška njihovim roditeljima, a ne zamjena za roditelje.
Iako djeca o sebi i o životu najviše uče od svojih roditelja, uvijek imajte na umu da i vas pomno posmatraju. Zbog toga pazite da budete dobar model za ono što želite da vaši unuci postanu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box