Heroji u bijelom iz Visokog: Zahvaljujući brzini medicinskih radnika spašen život Sarajliji

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Prava drama odvijala se u JU Dom zdravlja Visoko u petak oko 17 sati, ali , na sreću, sve se na kraju završilo dobro. Naime, 71-godišnji Sarajlija H.M. boravio je na vikendici u Visokom kada je osjetio malaksalost koja se s vremenom nije smanjivala.

Potražio pomoć

Zbog zdravstvenog problema u pratnji prijatelja potražio je pomoć Hitne pomoći Doma zdravlja Visoko. Prema izjavama svjedoka dežurna doktorica pregledala je pacijenta, a zatim konstatirala da se radi o ozbiljnom poremećaju srčanog rada.

Svjedoci su ispričali da su čuli kako doktorica u pratnji pacijenta govori da će ga zadržati na opservaciji dok ne ustabili njegove vitalne parametre te će odlučiti o pogodnom trenutku za transport prema bolnici.

Tišinu u čekaonici prekinuo je glas doktorice: “Gospodine, gospodine… pacijent ne reaguje, nema pulsa i ne diše… započinjemo reanimaciju”.

– Ponovo tišina pa piskutav zvuk nekog aparata popraćen glasom doktorice: „ Pažnja, šok…“ Tišina! Sjedili smo kao skamenjeni moleći se za čovjeka kojeg nismo ni poznavali. Na svoje tegobe potpuno smo zaboravili. U život nas je ponovo vratio poznati glas doktorice: „Polako Mirsade, sada je sve u redu. Ne brinite, mi smo tu uz Vas“, opisuje dešavanje jedan od svjedoka.

Otkucaji srca

Kada su to čuli, kaže da su odahnuli jer su znali da je živ.

Nakon nekog vremena doktorica se obratila sinu pacijenta koji je u međuvremenu došao.

– Mirsad je doživio srčani zastoj ali smo reanimacijom uspjeli ponovo pokrenuti njegovo srce. Trenutno je dobro, svjestan je i priča. Pripremamo ga za transport pa ćemo ga voziti za KUM pošto je iz Sarajeva. Ne brinite, ići ću i ja sa njim u slučaju da nešto krene po zlu – kazala je doktorica.

Sagovornik tvrdi da su Sarajliju provezli na kolicima, njegovo lice nisu vidjeli ali su jasno čuli njegov glas i ritmične otkucaje njegovog srca sa aparata koji je bio uz njega.

Dežurni tim

Nakon cijelog slučaja naknadno su saznali da je dežurni tim u Domu zdravlja Visoko bio u sastavu doktorica Mirela Drkić-Popara, specijalista urgentne medicine i rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Visoko, medicinska sestra-tehničar Evelina i Ermin Hajrić.

– Ne znamo pacijenta niti našu doktoricu ali im želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i živote. Doktorice, danas niste spasili samo njega, spasili ste sve nas u čekaonici Pacijentu želimo brz oporavak a našim herojima u bijelom puno sreće u daljnjem radu – poručio je jedan od svjedoka događaja u DZ Visoko.

Avaz