Portal 072info

Herojski podvig: Srednjoškolac iz Zvornika osvojio Mon Blan

slika

Miloš Kurtuma (18) za uspon na Mon Blan uložio je svu ušteđevinu, sve „od darova koje je dobio za punoljetstvo”.

Osamnaestogodišnjak Miloš Kurtuma, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Zvornika, vjerovatno najmlađi planinar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, osvojio je sa kolegama planinarima najviši vrh Zapadne Evrope, Mon Blan, visok 4.807 metara.

Dosad je učestvovao u petnaestak pohoda na najviše vrhove, nikada nije imao problema sa aklimatizacijom, pa su sve ekspedicije u kojima je učestvovao bile uspješne.

– Član sam Planinarsko-geografske sekcije u školi koju vodi profesorka Nataša Mitrović, i sama uspješni dugogodišnji planinar. Ovo je peta godina otkako se bavim planinarstvom, od toga dvije godine visokogorstvom – rekao nam je Kurtuma

On objašnjava i da je za bavljenje planinarstvom odlučujuća ljubav prema prirodi i njenim ljepotama, ali iznad svega ističe – snagu neopisivog osjećaja kada se popne na neki vrh.

– Nakon što sam osvojio sve najviše vrhove Bosne i Hercegovine, krenuo sam na najviši vrh Balkana, Musalu. Uslijedili su, zatim, vrhovi zemalja Zapadne Evrope – priča ovaj mladić.

Za uspon na Mon Blan uložio je svu ušteđevinu, sve „od darova koje je dobio za punoljetstvo“.

– Srećan sam zbog toga, jer sam spojio ugodno i korisno a i ne tražim novac od roditelja za planinarenje. Ipak, za neke dalje destinacije i paninarske podvige, trebaće mi sponzori – dodaje Kurtuma.

Elbrus kao kruna

Planova ima mnogo, a najveći je osvajanje Elbrusa, najvećeg vrha Evrope i Rusije.

– Bila bi to kruna mojih dosadašnjih osvajanja, ali za to trebaju sponzori. Nadam se da ću uspjeti i u toj namjeri. Ne namjeravam da krenem u osvajanje najvišeg vrha svijeta, jer za to mi treba puno novca – iskren je Kurtuma.

Izvor: Kurir

Podijelite članak