Herpes na usni

Herpes_labialis

Herpes je infekcija koja se pojavljuje na usnama ili oko njih kao i u nosu, u obliku sitnih mjehurića. Područje na kojem se nalazi herpes, prije svega je nadraženo i bolno, a onda se pojavljuju mjehurići koji rastu sve dok ne puknu. Poslije pucanja herpesa ostaje otvorena rana koju vremenom pokriva krasta kojoj treba više vremena da se sasuši. Herpes se vrlo lako prenosi a osim toga je i veoma neprijatan. U nastavku teksta donosimo par savjeta o liječenju herpesa ali i samoj prevenciji.

Dovoljno je da se jednom samo zarazite herpesom i vaš ogranizam ili će steći imunitet na naredne infekcije ili će ostati samo latentan u koži dok ga nešto opet ne aktivira. Herpes uzrokuju različiti izazivači, od prehlade,prljavih stvari, stresa, loše ishrane ili visoke temperature.

Da bi se spriječila pojava herpesa, najvažnija je prevencija. Prije svega jačanje imuniteta, zdravo se hraniti i u organizam unositi dovoljno vitamina. tu je i lična higijena kao i korištenje čistih peškira i redovno umivanje.

A ukoliko ipak dođe do infekcije potrebno je što prije početi sa liječenjem. Postoje mnogi tradicionalni lijekovi protiv herpesa,  u početnoj fazi kocka leda ili vata natopljena hladnom kafom može biti od velike pomoći. Takođe veoma je ljekovit i propolis koji se direktno nanosi na herpes, mogu pomoći i cinkova krema, vazelin i neven. Tu su naravno i lijekovi iz apoteke koji su pretežno na bazi aciklovira ili flasteri koji se stavljaju na zaraženo mjesto.

Najvažnije je da ne dirate herpes, redovno mjenjajte peškire. A ukoliko je herpes veoma izražen i pojavljuje se često, posjetite doktora.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE