Hidžab je sloboda i odgovornost

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predrasude često puta bivaju razlogom zašto neke ljude ili neke pojave gledamo sa strahom, nepovjerenjem, podozrenjem ili jednostavno to bude objašnjenje zašto smo zapečatili svoj stav i ne dozvoljavamo da realna slika isti potvrdi ili promijeni. Stoga, veoma je važno imati otvorenosti i hrabrosti obuti se u cipele onoga prema kome gajimo predrasudu, a onda veoma lako spoznamo da je ista predrasuda bila suvišna ili bila prepreka ka upozvanaju stvari i osoba koje nas mogu nevjerovatno obogatiti.

Sličnim promišljanjem vodila se i tadašnja studentica Nazme Khan iz Njujorka koja je željela podstaknuti muslimanke koje ne nose hidžab, kao i nemuslimanke, da samo jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Na ovo se odlučila nakon što je u Njujorku, poslije terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti zato što nosi hidžab.

Željela je pokrenuti aktivnu kampanju kojom bi senzibilizirala sve one koji koji imaju određene predrasude, stereotipe prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja žene muslimanke. Htjela je potaći na vjersku toleranciju i razumijevanje.

Odrastajući u Bronxu, doživjela sam veliku diskriminaciju zbog hidžaba. U srednjoj školi su me zvali ‘Batman’ ili ‘ninja’. Kad sam nakon 11. septembra krenula na sveučilište, zvali su me Osama bin laden ili terorista. Bilo je užasno. Mislila sam da je jedini način da se zaustavi diskriminacija ako zamolimo naše sestre da sami iskuse hidžab“, ispričala je Nazma.

Šta je to hidžab?

Hidžab, odnosno mahrama koju nose muslimanke, jeste vjerska obaveza i odjevna praksa muslimanke propisana osnovnim izvorima islama, Kur’anom i Sunnetom te idžmaom.

U užem značenju pojam hidžab se koristi kao sinonim za pokrivanje glave mahramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. U odnosu na međunarodne kodifikacije ljudskih prava hidžab spada u domen ispovijedanja vjere.

Prema tumačenju naše (hanefijske) pravne škole te većine ostalih pravnih škola i samostalnih mudžtehida, hidžab u širem smislu podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela izuzev lica i šaka.

GODISNJICA
MARKETING