Hidžamu danas rade svi, pa i u frizerskim salonima!

Posljednjih godina hidžama je postala vrlo popularna u našoj zemlji. Gotovo da ne postoji niko ko nije čuo da se ovom alternativnom metodom može poboljšati protok krvi kroz mozak, stimulirati rad jetre, slezene, želuca, liječiti grčenje mišića vrata, leđa i stopala, migrena, podizati imunitet, poboljšati vid, liječiti opća slabost…  

Međutim, ova djelatnost u BiH nije regulirana zakonom, što su mnogi iskoristili pa u privatnim kućama, stanovima i drugim improviziranim objektima rade hidžamu.

Ko dijeli certifikate

Reklamiraju se putem interneta i društvenih mreža, a svi ističu da imaju valjane certifikate, iako nije jasno gdje i od koga su ih dobili.

Hidžama se u našoj zemlji najviše vezuje za ime doktora neurohirurgije Merima Omerhodžića, koji se već 14 godina uspješno bavi ovom metodom. Upravo je Omerhodžić hidžamu donio na naše prostore.

– Dvije godine educirao sam se u Saudijskoj Arabiji. Još 2006. godine organizirao sam stručni simpozij o hidžami. Cilj mi je bio da oživim ovu medicinsku metodu, koja je poznata već 1.400 godina – kaže Omerhodžić.

Upozorava da je vrlo opasno da se hidžamom bave nestručne osobe, ljudi koji nisu ljekari te koji gotovo ništa ne znaju o medicini.

– Hidžama je medicinska metoda i njom se mogu baviti doktori medicine i stomatologije. Ona se danas, nažalost, radi i u frizerskim i kozmetičkim salonima, što je nedopustivo. Zbog nedostatka edukacije, pošto se radi s krvi, može se prenijeti AIDS, hepatitis te razne druge zarazne bolesti – ističe Omerhodžić.

Dolazim i na kućnu adresu

Također nam je kazao kako ga je nedavno kontaktirala jedna osoba koja želi da se bavi hidžamom.

– Poslao mi je mail u kojem je napisao da je nabavio profesionalnu opremu, a to su deblje čaše. Oni koji su mu to prodali kazali su mu da je dovoljno da ih redovno pere u vreloj vodi i deterdžentom kako bi to bilo sterilno. Naravno, nisam mu ništa odgovorio – kaže Omerhodžić te dodaje da ga u posljednje vrijeme zovu i strani ljekari koji žele da nauče hidžamu, kako bi mogli raditi s vrhunskim sportistima.

Omerhodžić: Donio hidžamu u BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Omerhodžić: Donio hidžamu u BiH

S druge strane, mnogo je onih koji su u hidžami vidjeli finu zaradu. Jedna od njih je i Lejla iz Lukavca, čiji smo kontakt pronašli na internetu. Kazala nam je da se hidžamom bavi već pet godina, ali da djelatnost nije registrirala jer kaže da pacijente prima u svojoj kući.

– Obuku sam radila u Hrvatskoj. Tamo sam dobila i certifikat da mogu raditi hidžamu. Iako oni rade takozvanu suhu hidžamu, ja radim ovu mokru s prolijevanjem krvi. Do sada nisam imala nikakvih problema. Moji pacijenti su i žene i muškarci – rekla nam je Lejla, te dodala da u posljednje vrijeme i nema baš toliko posla jer su se mnogi prihvatili ove metode.

Na internetu smo, također, pronašli i oglas Jasmine iz Živinica. Navodi da je medicinska sestra te da dolazi i u kućnu posjetu.

– Certificirani sam terapeut hidžam. Dolazim i na kućnu adresu. Radim hidžamu za žene i muškarce, a za žene radim i gratis masažu. Cijena je 30 KM – stoji u ovom oglasu. 

Šta kaže zakon  

S druge strane, u Federalnom ministarstvu zdravstva kažu da naš zakon ne poznaje ovaj vid alternativnog liječenja.

– Zakonom je regulirano da alternativna medicina obuhvata one provjerene stručno nesporene komplementarne i alternativne metode i postupke dijagnostike, liječenja i rehabilitacije, koji blagotvorno utječu ili koji bi mogli blagotvorno utjecati na čovjekovo zdravlje ili njegovo zdravstveno stanje i koji u skladu s važećom medicinskom doktrinom nisu obuhvaćeni zdravstvenim uslugama – stav je Ministarstva.

Metode i postupci alternativne medicine u zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi mogu se uvoditi samo uz suglasnost nadležnog kantonalnog ministarstva zdravstva i nadležne komore. Do sada, ovom ministarstvu nisu dostavljene inicijative za dopunu Pravilnika, odnosno upis hidžame.

Naravno, inicijativa bi morala biti popraćena dokazima.

Kompletan set 20 KM!

Na internet-oglasima kompletan set za hidžamu može se naći za 20 maraka. U pitanju su kineski proizvodi, a onima koji naruče ovaj proizvod na adresu stiže pumpa za hidžamu i set od šest plastičnih vakuum čaša.  

Kineski proizvodi na internetu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Kineski proizvodi na internetu

Osim pumpe i čaša, za ozbiljnije kupce nude se i žileti, sterilni skalpeli, flasteri, crijeva za takozvanu suhu hidžamu, olovke, aplikatori, medicinske rukavice, maske, jednokratne navlake za sto…

I u poliklinikama

Uvjerili smo se da je hidžamu moguće obaviti i u nekim poliklinikama. U jednoj od njih rečeno nam je da se termini moraju zakazati, jer hidžamu radi samo jedan doktor.

– Morate imati termin. Naš doktor, osim onih uobičajenih poslova, ima termine kada radi hidžamu. Dnevno može primiti pet pacijenata, a cijena je 50 KM – kazala nam je ona.

AVAZ.BA