Portal 072info

Higijena ruku značajna za očuvanje zdravlja i prevenciju bolničkih infekcija

Medicinske sestre i tehničari Kliničkog centra Univerziteta Sarajevu (KCUS) druženjem s pacijentima i posjetiocima obilježiti su danas Svjetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama. Oni su, u auli DIP-a, razgovorom i podjelom flyera nastojali ukazati na značaj pravilne higijene ruku u prevenciji bolesti.

Glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović kazala je Feni da je pravilna higijena i dezinfekcija ruku osnov radne i lične higijene medicinskih radnika, s obzirom na to da su ruke veza za svako prenošenje mikroorganizama.

Pravilna higijena i dezinfekcija ruku je najefikasnija i najjednostavnija mjera prevencije različitih infekcija. Toga su, kaže, zdravstveni radnici svjesni ali nikada nije na odmet ponovo upozoriti na što češće obavljanje te najjeftinije i značajne mjere prevencije bolničkih infekcija.

– Danas smo simbolično obilježiti ovaj dan druženjem s pacijentima, posjetiocima i zdravstvenim radnicima, podjelom letaka i predavanjem o higijeni ruku, te dali doprinos podizanju svijesti o značaju pravilne higijene ruku u očuvanju zdravlja i prevenciji bolničkih infekcija – istakla je.

Glavna laborantica Laboratorije za kontrolu bolničkih infekcija KCUS-a Azra Čamdžić kazala je da se na KCUS-u mnogo radi na sprečavanju nastanka i širenja bolničkih infekcija a ponosni su na trenutno stanje u toj medicinskoj ustanovi.

– Prevencija nam je jača strana, imamo ljude na terenu koji prate stanje na klinikama – kazala je.

Pojašnjava da je za vanjske kontrole nadležan Zavod za javno zdravstvo KS koji ima svoj plan i program obilazaka klinika KCUS-a, a stručnjaci KCUS-a su na terenu u slučaju bilo kakve situacije koja bi eventualno ukazivala na pad nivoa higijene na određenim klinikama.

– S obzirom na to da se mnogo radi na prevenciji, zadovoljni smo situacijom. Imamo tek neke rutinske kontrole, čisto preventivne i samo na određenim mjestima poput intenzivne njege i odjeljenja za neonatologiju – kazala je.

Svjetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama obilježava se u skladu s kalendarom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u zdravstvenim ustanovama širom svijeta. KCUS tradicionalno obilježava taj dan, a u okviru toga danas su stručnjaci održali i predavanje o temi  “Higijena ruku” za uposlenike kao i studente.

Podijelite članak