Portal 072info

Hiljade mališana sutra u Zenici na sedmom Dječijem festivalu: Kultura i jezik povezuju narode

Sedmi Dječiji festival, u organizaciji Instituta “Yunus Emre” biće održan sutra, sedmu godinu zaredom u Areni Zenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će Dječijem festivalu prisustvovati oko 6.500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno učenika osnovnih škola koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik, kao i brojne zvanice i predstavnici organizacija i institucija Republike Turske u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dječiji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, te Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Na danas održanoj konferenciji za medije u zgradi Ambasade Republike Turske istaknuto je da se za učenike koji izučavaju turski jezik organizuju takmičenja i druge vannastavne aktivnosti s ciljem poboljšanja njihovih društvenih vještina. Ove godine će biti uručene prigodne nagrade pobjednicima takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata, te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji “selfie”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc podsjetio je da se 23. april u Turskoj slavi kao Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta.

“Festival je značajan iz dva aspekta. Prvi je što se organizuje već sedam godina, uz zajednički rad i napore naših sponzora, svih institucija i organizacija kako iz Turske tako i BiH. Festival je jako značajan kada su u pitanju ulaganja u BiH i jedinstvo u BiH. Drugi značajan aspekat je to što vidimo da se djeca iz Turske i BiH druže, razmjenjuju iskustva. Dakle, vidimo neko kulturološko zajedništvo”, rekao je Koc.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je kazao, kultura i jezik povezuju dva naroda, dvije nacije.

“Zahvaljujući projektu ‘Moj izbor je turski’ povezujemo djecu iz BiH i Turske. Projekat je značajan i kada su u pitanju ulaganja i ekonomija. Sa povećanim brojem djece i mladih koji znaju turski jezik, povećat će se i broj ulaganja. Projekat vidimo kao ulaganje u budućnost”, izjavio je Koc.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetio je i na odlazak mladih ljudi iz BiH navodeći da oni uz pomoć ovog projekta pokušavaju doprinijeti ekonomskom razvoju BiH, jedinstvu i suverenitetu te da pokušavaju otvoriti nova radna mjesta kako mladi ne bi odlazili.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta “Yunus Emre” u Bosni i Hercegovini, podsjetio je da se festival održava kao finalni program godišnjih aktivnosti organizovanih u sklopu projekta “Moj izbor je turski” koji Institut “Yunus Emre” provodi u BiH od školske 2011/2012. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Moj izbor je turski nije samo ograničen na izučavanje turskog jezika. Za cilj imamo i razvoj učenika na društvenom i socijalnom polju. Također, imamo i bratimljenje škola uz pomoć kojeg se omogućuje učenicima da posjete Tursku i obiđu znamenitosti te zemlje”, pojasnio je Yaman.

Podsjetio je i da su prethodnih godina u sklopu Dječijeg festivala ugostili brojne poznate ličnosti iz Turske i Bosne i Hercegovine. Tako je 2017. i 2018. godine na Dječijem festivalu gostovala Isabella Damla Guvenilir, djevojčica koja tumači ulogu Elif u istoimenoj seriji koja se godinama prikazuje i u BiH. Prethodnih godina su učesnike Dječijeg festivala zabavljale najveće zvijezde bh. muzičke scene kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Mirza Selimović i mnogi drugi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ove godine ćemo imati Dženana Lončarevića, a imat ćemo i iznenađenja za djecu”, izjavio je Yaman navodeći da će biti pripremljeni i pokloni za djecu koja budu sutra u Zenici.

Hasan Kocabiyik, direktor za kulturu, umjetnost i projekte pri Institutu Yunus Emre, podsjetio je da Institut ima dva osnovna polja djelovanja, a to je obrazovanje na turskom jeziku i kulturno-umjetničke aktivnosti u okviru kojih je i realizacija Dječijeg festivala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Preko kulturnih centara ili univerziteta danas izučavanje turskog jezika imamo u više od 100 zemalja u svijetu. Drugi vid aktivnosti jeste promocija Turske kroz kulturno-umjetničke aktivnosti”, rekao je Kocabiyik.

Poručio je da podržavaju kulturološku razmjenu između dvije zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Yusuf Dilaver, direktor ZiraatBank BH, izrazio je zadovoljstvo što su uključeni u projekat organizacije festivala i što su mu pružili podršku.

“Jedan od najvažnijih projekata, koji plijeni našu pažnju, je upravo Dječiji festival. Svojom podrškom želimo da podstaknemo i motivišemo učenike u BiH na učenje turskog jezika. Jako nam je važno da imamo veliki broj ljudi, djece koji poznaju turski jezik. Trudimo se da ulažemo u djecu koja će nam to naše ulaganje vratiti u budućnosti jer ćemo imati veliki broj mladih koji će pričati turski i moći da rade i sarađuju sa našim institucijama”, pojasnio je Dilaver.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekat “Moj izbor je turski” se realizuje od školske 2011/2012. godine potpisivanjem protokola sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja. Prve godine realizacije projekta, turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od 6. do 9. razreda u osnovnim školama širom BiH. Sedam godina kasnije, turski jezik uči 8.522 osnovaca i srednjoškolca u BiH. Do danas je tokom svog školovanja 12.197 učenika imalo priliku učiti turski jezik.

Učenici koji u okviru ovog projekta izaberu turski jezik, tokom cijelog školovanja imaju osiguran set knjiga za turski jezik “Haydi Turkce Ogrenelim”. Također, organizuju se seminari za stručno usavršavanje nastavnog kadra. U skladu sa svojim mogućnostima, Institut “Yunus Emre” Sarajevo učenicima koji izaberu turski jezik obezbjeđuje ruksake sa školskim priborom, a za škole u kojima se kontinuirano izučava turski jezik obezbjeđuju se “pametne” table, tehnička pomagala i moderno opremljene učionice. Nakon završetka osnovne škole, učenici koji upišu srednje škole u čijim nastavnim planovima postoji drugi strani jezik mogu nastaviti sa izučavanjem turskog jezika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Institut “Yunus Emre” je osnovan 2007. godine s ciljem predstavljanja Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti, pružanja usluga onima koji se žele obrazovati u ovim oblastima, te razvijanja prijateljstva i osnaživanja kulturne razmjene između Turske i drugih zemalja. Institut “Yunus Emre” počinje s radom 2009. godine, a iste godine otvara svoju prvu inostranu podružnicu u glavnom gradu BiH.

Danas ima više od 58 kulturnih centara širom svijeta u okviru kojih se organizuju mnoge aktivnosti koje pored predstavljanja turske kulture i umjetnosti imaju za cilj predstavljati Republiku Tursku na nacionalnim i međunarodnim događajima. Institut “Yunus Emre” organizira certficirane kurseve turskog jezika, promocije knjiga, projekcije filmova, izložbe i koncerte, kao i kurseve na polju kulture i umjetnosti.

Anadolija

Podijelite članak
  • 723
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME