Portal 072info

Hiljade mališana sutra u Zenici na sedmom Dječijem festivalu: Kultura i jezik povezuju narode

Sedmi Dječiji festival, u organizaciji Instituta “Yunus Emre” biće održan sutra, sedmu godinu zaredom u Areni Zenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će Dječijem festivalu prisustvovati oko 6.500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, odnosno učenika osnovnih škola koji u okviru nastavnog procesa izučavaju turski jezik, kao i brojne zvanice i predstavnici organizacija i institucija Republike Turske u BiH.

Dječiji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, te Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Na danas održanoj konferenciji za medije u zgradi Ambasade Republike Turske istaknuto je da se za učenike koji izučavaju turski jezik organizuju takmičenja i druge vannastavne aktivnosti s ciljem poboljšanja njihovih društvenih vještina. Ove godine će biti uručene prigodne nagrade pobjednicima takmičenja iz turskog jezika, takmičenja talenata, te takmičenja za najbolji likovni rad i najbolji “selfie”.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc podsjetio je da se 23. april u Turskoj slavi kao Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta.

“Festival je značajan iz dva aspekta. Prvi je što se organizuje već sedam godina, uz zajednički rad i napore naših sponzora, svih institucija i organizacija kako iz Turske tako i BiH. Festival je jako značajan kada su u pitanju ulaganja u BiH i jedinstvo u BiH. Drugi značajan aspekat je to što vidimo da se djeca iz Turske i BiH druže, razmjenjuju iskustva. Dakle, vidimo neko kulturološko zajedništvo”, rekao je Koc.

Kako je kazao, kultura i jezik povezuju dva naroda, dvije nacije.

“Zahvaljujući projektu ‘Moj izbor je turski’ povezujemo djecu iz BiH i Turske. Projekat je značajan i kada su u pitanju ulaganja i ekonomija. Sa povećanim brojem djece i mladih koji znaju turski jezik, povećat će se i broj ulaganja. Projekat vidimo kao ulaganje u budućnost”, izjavio je Koc.

Podsjetio je i na odlazak mladih ljudi iz BiH navodeći da oni uz pomoć ovog projekta pokušavaju doprinijeti ekonomskom razvoju BiH, jedinstvu i suverenitetu te da pokušavaju otvoriti nova radna mjesta kako mladi ne bi odlazili.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta “Yunus Emre” u Bosni i Hercegovini, podsjetio je da se festival održava kao finalni program godišnjih aktivnosti organizovanih u sklopu projekta “Moj izbor je turski” koji Institut “Yunus Emre” provodi u BiH od školske 2011/2012. godine.

“Moj izbor je turski nije samo ograničen na izučavanje turskog jezika. Za cilj imamo i razvoj učenika na društvenom i socijalnom polju. Također, imamo i bratimljenje škola uz pomoć kojeg se omogućuje učenicima da posjete Tursku i obiđu znamenitosti te zemlje”, pojasnio je Yaman.

Podsjetio je i da su prethodnih godina u sklopu Dječijeg festivala ugostili brojne poznate ličnosti iz Turske i Bosne i Hercegovine. Tako je 2017. i 2018. godine na Dječijem festivalu gostovala Isabella Damla Guvenilir, djevojčica koja tumači ulogu Elif u istoimenoj seriji koja se godinama prikazuje i u BiH. Prethodnih godina su učesnike Dječijeg festivala zabavljale najveće zvijezde bh. muzičke scene kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Mirza Selimović i mnogi drugi.

“Ove godine ćemo imati Dženana Lončarevića, a imat ćemo i iznenađenja za djecu”, izjavio je Yaman navodeći da će biti pripremljeni i pokloni za djecu koja budu sutra u Zenici.

Hasan Kocabiyik, direktor za kulturu, umjetnost i projekte pri Institutu Yunus Emre, podsjetio je da Institut ima dva osnovna polja djelovanja, a to je obrazovanje na turskom jeziku i kulturno-umjetničke aktivnosti u okviru kojih je i realizacija Dječijeg festivala.

“Preko kulturnih centara ili univerziteta danas izučavanje turskog jezika imamo u više od 100 zemalja u svijetu. Drugi vid aktivnosti jeste promocija Turske kroz kulturno-umjetničke aktivnosti”, rekao je Kocabiyik.

Poručio je da podržavaju kulturološku razmjenu između dvije zemlje.

Yusuf Dilaver, direktor ZiraatBank BH, izrazio je zadovoljstvo što su uključeni u projekat organizacije festivala i što su mu pružili podršku.

“Jedan od najvažnijih projekata, koji plijeni našu pažnju, je upravo Dječiji festival. Svojom podrškom želimo da podstaknemo i motivišemo učenike u BiH na učenje turskog jezika. Jako nam je važno da imamo veliki broj ljudi, djece koji poznaju turski jezik. Trudimo se da ulažemo u djecu koja će nam to naše ulaganje vratiti u budućnosti jer ćemo imati veliki broj mladih koji će pričati turski i moći da rade i sarađuju sa našim institucijama”, pojasnio je Dilaver.

Projekat “Moj izbor je turski” se realizuje od školske 2011/2012. godine potpisivanjem protokola sa kantonalnim ministarstvima obrazovanja. Prve godine realizacije projekta, turski jezik je kao strani jezik izabralo 1.100 učenika od 6. do 9. razreda u osnovnim školama širom BiH. Sedam godina kasnije, turski jezik uči 8.522 osnovaca i srednjoškolca u BiH. Do danas je tokom svog školovanja 12.197 učenika imalo priliku učiti turski jezik.

Učenici koji u okviru ovog projekta izaberu turski jezik, tokom cijelog školovanja imaju osiguran set knjiga za turski jezik “Haydi Turkce Ogrenelim”. Također, organizuju se seminari za stručno usavršavanje nastavnog kadra. U skladu sa svojim mogućnostima, Institut “Yunus Emre” Sarajevo učenicima koji izaberu turski jezik obezbjeđuje ruksake sa školskim priborom, a za škole u kojima se kontinuirano izučava turski jezik obezbjeđuju se “pametne” table, tehnička pomagala i moderno opremljene učionice. Nakon završetka osnovne škole, učenici koji upišu srednje škole u čijim nastavnim planovima postoji drugi strani jezik mogu nastaviti sa izučavanjem turskog jezika.

Institut “Yunus Emre” je osnovan 2007. godine s ciljem predstavljanja Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti, pružanja usluga onima koji se žele obrazovati u ovim oblastima, te razvijanja prijateljstva i osnaživanja kulturne razmjene između Turske i drugih zemalja. Institut “Yunus Emre” počinje s radom 2009. godine, a iste godine otvara svoju prvu inostranu podružnicu u glavnom gradu BiH.

Danas ima više od 58 kulturnih centara širom svijeta u okviru kojih se organizuju mnoge aktivnosti koje pored predstavljanja turske kulture i umjetnosti imaju za cilj predstavljati Republiku Tursku na nacionalnim i međunarodnim događajima. Institut “Yunus Emre” organizira certficirane kurseve turskog jezika, promocije knjiga, projekcije filmova, izložbe i koncerte, kao i kurseve na polju kulture i umjetnosti.

Anadolija

Podijelite članak
  • 723
    Shares