AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Imam 34 godine i zdrav sam, bez ikakve terapije. U oktobru 2020. sam imao blažu upalu pluća s COVID-19, izliječen u kućnim uvjetima za 16 dana. Krajem novembra sam se počeo zamarati, lupa mi srce. Javio sam se ljekaru, uradio EKG, laboratorijske nalaze, sve je bilo u granicama normale. Mislili su da je anemija, plućna embolija, popuštanje srca… Puno sam se znojio i nisam imao snage u rukama i nogama. Uradio sam hormone štitne žlijezde i uključen mi je ”favistan” u terapiji. Ima li to veze s koronom, može li se izliječiti?

– Nadam se da ste bolje uz terapiju ”favistanom”. Očito da se kod Vas radilo o hipertireozi (ubrzanom radu) štitne žlijezde. Tokom godine iskustva s koronom svjesniji smo njenih posljedica. Pokazano je u svijetu, a i kod nas da koronavirus pogađa i druge organe osim pluća. Kod nekih napravi promjene na srcu, bubrezima, jetri, ali i na endokrinim žlijezdama, kao što je štitna. Bez obzira na to šta je uzrok hipertireoze, liječi se uspješno ”favistanom”, uz redovno praćenje hormona i kontrola endokrinologa.

Dijabetičar sam od pete godine, na inzulinskoj pumpi. Student sam, imam 23 godine, stalno na online nastavi, tako da se vrlo malo krećem zbog korone. Inače, šećer mi je bio uglavnom dobro reguliran, ali sada mi je pred obroke uglavnom visok, te sam povećao doze inzulina pred obrok, ali mi šećer padne na 2,5 do 3,1 mmol/l, 1,5-2 sata nakon obroka. Šta da radim?

– Pošto ste na inzulinskoj pumpi, imate programirane Boluse – dozu inzulina pred obrok koji „pokriva“ unesenu hranu i Bazale – dozu inzulina koja je potrebna za bazalne potrebe organizma. U zavisnosti od fizičke aktivnosti, planiraju se doze za bazal. Predlažem Vam da korigirate doze bazala u periodu kad se ne krećete za 0,25 do 0,85 jedinica, a da boluse (predobročne doze) ostavite iste. Ako Vam ne uspije, javite se svom endokrinologu.