Hirurg Marinko Lovre izvadio pogrešan organ, pa dobio otkaz na UKC RS

Hirurg Marinko Lovre izvadio pogrešan organ, pa dobio otkaz na UKC RS

Hirurg Marinko Lovre, koji je pravosnažno osuđen po optužbama da je pacijentkinji S.S. tokom operacije izvadio pogrešan organ, te je počeo da izdržava zatvorsku kaznu od godinu dana, dobiće otkaz, proističe iz Zakona o radu, po kojem će postupiti Univerzitetski klinički centar RS, gdje je on zaposlen.

– Osnovni sud u Banjaluci, na upit Pravne službe UKC RS, dostavio je informaciju da je dr Marinko Lovre od 22. marta stupio u Kazneno – popravni zavod Banjaluka na izdržavanje kazne zatvora. S obzirom na dobijene informacije od strane nadležnog suda, Ustanova će, po pitanju regulisanja radno – pravnog statusa, postupiti u skladu sa Zakonom o radu – rečeno je “Nezavisnim novinama” iz UKC RS.

KPZ Banja Luka

U Zakonu o radu RS navedeno je da radniku prestaje radni odnos, nezavisno od njegove volje i volje poslodavca, ako je radnik osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora ili na mjeru bezbjednosti, vaspitnu ili zaštitnu mjeru u trajanju dužem od šest mjeseci, sa danom početka izvršenja kazne, odnosno mjere.

Izvor “Nezavisnih novina” pojasnio je da u konkretnom slučaju, po sili zakona, Lovri prestaje radni odnos.

– Član 176 Zakona o radu to predviđa. Čak i kad bi poslodavac htio da ga zadrži ili amnestira, njemu prestaje radni odnos – rekao je izvor “Nezavisnih novina”.

Lovre je, podsjetimo, prije nekoliko dana smješten u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka na Tunjicama.

Bez razloga odstranio desni jajnik

Podsjetimo, u presudi se navodi da je Lovre 26. jula 2014. u Opštoj bolnici u Prijedoru, gdje je bio zaposlen kao hirurg, primio pacijentkinju S.S. radi operacije, zbog upale slijepog creva.

– Prije operacije S.S. je uputio na dijagnostički ginekološki pregled, gdje je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika. Poslije toga obavio je operativni zahvat odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku operacije pacijentkinji, pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik – navodi se u presudi.

Lovri, koji je tada radio u prijedorskoj Opštoj bolnici, a potom se zaposlio u Univerziteskom kliničkom centru RS-a, ovo nije bila prva pravosnažna presuda, jer je ranije pravosnažno osuđen zbog primanja mita, i to na novčanu kaznu. On je, kako je u toj presudi navedeno, od Sulje K. uzeo mito od 500 evra kako bi sačinio lažni nalaz.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica