Hisense će zaposliti 400 radnika u novoj tvornici televizora u Sloveniji

Screenshot 4 932
Kineska Hisense Group otvorit će oko 400 radnih mjesta u svojoj novoj tvornici televizora u slovenskom Velenju. TVornica će početi s radom u januaru, najavila je slovenska podružnica grupe Hisense Gorenje.

Nova će tvornica u početku zapošljavati 330 radnika, jer će kompanija prvo pokušati ponovno zaposliti bivše zaposlenike Gorenjevih tvornica kućanskih aparata, navedeno je u četvrtak u izjavi kompanije.

Pored toga, pokušat će zaposliti i dio profesionalnog osoblja kompanija Hisense Europe Group.

“Tvornica Hisense Europe Electronic, koja se priprema u okviru proizvodnog područja Gorenja u Velenju, u bivšoj hali za proizvodnju rashladnih uređaja, u prvoj će fazi proizvoditi dva miliona televizora godišnje na četiri proizvodne linije, a zatim, u skladu sa zahtjevima tržišta, kapacitet i broj linija u narednim fazama do 2023. godine povećaće se na proizvodni kapacitet od gotovo 4 miliona TV uređaja godišnje “, navodi se u saopćenju koje prenosi SeeNews.

Iz kompanije su dodali da će ulaganje u tehnološku opremu postrojenja iznositi 7 miliona eura.

U maju je Hisense Group objavila da će otpustiti 327 radnika u svoja četiri pogona u Sloveniji kao rezultat naglog pada narudžbi i prihoda uslijed izbijanja koronavirusa.

Ulaganje u tvornicu televizora najavljeno je nakon što je Hisense Luxembourg Home Appliance Holding, član Hisense Grupe, stekao 95,42% udjela u Gorenju u oktobru 2018. kupovinom 998.417 dionica Gorenja za 12 eura po komadu.

“Jedna od glavnih strategija Hisensea je centraliziranje proizvodnih baza u Evropi, što povećava operativnu efikasnost i posljedično smanjuje troškove. Hisense grupa odabrala je Sloveniju za središte svog evropskog poslovanja, koja je ujedno i sjedište evropskog dijela grupe, i odabrala je Velenje kao glavnu lokaciju za proizvodnju i razvoj “, objavila je kompanija Hisense Gorenje u četvrtak.

Gorenje ima nekoliko proizvodnih lokacija smještenih u Sloveniji, Srbiji i Češkoj. Otprilike dvije trećine svih zaposlenih ima sjedište u Sloveniji.