Historijska zapljena kokaina u Venecueli: Za šverc 5 tona osumnjičeni i državljani BiH

Za šverc pet tona kokaina, koji je u vodama kod Venecuele prije dva mjeseca zaplijenjen u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji, sumnjiče se državljani Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Do ovih informacija došli su italijanski istražitelji u saradnji s kolegama iz Crne Gore. Strane sigurnosne službe došle su do operativnih saznanja da je u švercu kokaina učestvovalo više crnogorskih, ali i državljana Srbije i BiH. 

Postupajući po informacijama koje je Uprava policije Crne Gore uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele, u Arubi, realizovana je velika međunarodna policijska akcija u kojoj je na brodu “Aresa” zaplijenjeno više od pet tona kokaina. Droga je bila sakrivena u paketima, a svaki je paket imao težinu oko 25 kilograma, navodi 24ora.com.

“Brod je lociran i opserviran cijelom rutom plovidbe duž Južne Amerike, s posebnim mjerama nadzora pri svakom ulasku u luke i izlasku iz njih. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ubačen na “Aresu” Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres. Slobode su lišeni i crnogorski državljani koji su bili članovi posade”, saopćeno je ranije iz Uprave policije Crne Gore.

Teretni brod “Aresa” je plovio pod zastavom Kameruna. Kako su prenosili španski mediji, taj brod je početkom februara isplovio iz Surinama, a potom je svratio u luku Guaranao u Venecueli. Nakon toga se zaputio prema solunskoj luci, odakle je, kako se pretpostavlja, kokain trebalo da bude distribuiran prema zemljama Evrope.

Brod na kojem je pronađena droga/24ora.com
Brod na kojem je pronađena droga

Policija je brod s kokainom presrela u međunarodnim vodama, a tokom akcije je uhapšeno više osoba, među kojima je bio i kapetan broda. Na brodu “Aresa” uhapšeni su Kotorani Vasko Radonjić (50), Nikola Markić (29), Mihajilo Đorđević (58) i Cetinjanin Dragoljub Živković (67). Oni su uhapšeni u akciji policije u kojoj je zaplijenjeno više od pet tona kokaina.

Holandska policija je na brodu pronašla, osim kokaina, i 50.000 tableta ekstazija, eure i dolare. Zvanično još nije saopćeno da li je utvrđeno za koga su crnogorski državljani prevozili drogu. Na “Aresi” je, kako su objavili holandski mediji, uhapšeno više od 15 osoba, među kojima i 11 crnogorskih državljana članova posade.

Objavili su i da prvi rezultati istrage ukazuju na to da je u šverc droge vrijednosti više od 250 miliona eura umiješan kartel koji u Venecueli vode Kolumbijci Aleks Sab i Alvaro Pulido zvani Cuči koji se ranije zvao German Rubio.

Droga bila sakrivena u 25 paketa/24ora.com
Droga bila sakrivena u 25 paketa

U Venecueli, gde je “Aresa” posljednji put pristala, ekonomija je u slobodnom padu, korupcija je uobičajena pojava i američke vlasti za istragu trgovine narkoticima vjeruju da su visoki venecuelanski zvaničnici znali za pretovar kolumbijskog kokaina.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE