Portal 072info

Historijski moment: Klanjana džuma u katedrali u Washingtonu

Nacionalna katedrala u Washingtonu jučer je otvorila svoja vrata za muslimanske vjernike kako bi obavili sedmičnu molitvu džuma-namaz u toj bogomolji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ipak, jedna ženska osoba je iznenada ušla u katedralu te prekinula molitvu muslimanskih vjernika. Nepoznata žena je uzvikivala kako to nije mjesto gdje bi se muslimani trebali moliti dodajući “zašto se ne molite u vašoj džamiji”.
 
“Ostavite naše crkve nama”, uzvikivala je nepoznata žena koja je nakon kratkog vremena napustila katedralu.
 
Muslimanski vjernici su nastavili sa molitvom, a Rizwan Jacka iz Islamske zajednice Sjeverne Amerike je kazao da je katedrala mjesto za molitvu svih ljudi, bez obzira na vjeru.
 
Uprkos incidentu, američki mediji pišu da je ovo historijski moment za dijalog i miran suživot pripadnika različitih vjera.
 
Inače, muslimani i pripadnici drugih religija ranije su učestvovali u kršćanskim i međureligijskim skupovima u pomenutoj katedrali koja pripada Episkopalnoj crkvi, denominaciji Anglikanske crkve.
 
Ovo je prvi put da su muslimani u Americi dobili poziv da održe svoju sedmičnu molitvu unutar bogomolje u kojoj su održavane aktivnosti poput sahrana predsjednika, ali i druge vjerske molitve.
 
Ambasador Južnoafričke Republike u SAD-u Ebrahim Rasool, jedan od onih koji su pomogli u organizaciji ovog nesvakidašnjeg događaja, prije molitve je izjavio da je ovo događaj koji može osnažiti dijalog između krščana i muslimana.
 
“Ovo je ogroman dokaz solidarnosti kršćana prema muslimanima čija vjera je sve više meta napada, ali i prema kršćanima koji se sve više suočavaju sa prijetnjama njihovoj egzistenciji u mjestima poput Bliskog Istoka”, rekao je Rasool.
 
Tokom posjete ovoj bogomolji, Rassol je istakao kako ga ukrašene rezbarije unutar katedrale, lukovi, ali i dugi centralni prolaz najviše podsjećaju na drevne džamije.
 
Džuma u katedrali je održana uz podršku nekoliko muslimanskih organizacija u SAD-u uključujući i Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR). Inače, sa jednog dijela katedrale uklonjene su stolice kako bi se stavio tepih na pod i tako ambijent prilagodio muslimanskim vjernicima. Muškarci i žene su bili odvojeni u prostoriji kako nalažu islamska pravila dok su u jednom dijelu katedrale bile postavljene stolice za starije vjernike koji molitvu obavljaju u sjedećem stanju.

vijesti.ba/cazin.net

Podijelite članak