Historijski potez: Lidl povlači iz ponude cigarete i duhan

Historijski potez: Lidl povlači iz ponude cigarete i duhan

Nadamo se da će njihov primjer uskoro uslijediti i drugi lanci supermarketa, rekao je nizozemski ministar zdravstva Paul Blokhuis.

Više od 400 Lidlovih trgovina u Nizozemskoj više neće prodavati cigarete ni duhan, objavio je u petak njemački lanac trgovina. Tim je potezom Lidl preduhitrio vladinu zabranu i postao prvi veliki lanac koji je iz ponude povukao duhanske proizvode.

“Lidl aktivno pridonosi stvaranju generacije nepušača”, saopštila je firma, prenosi Hina.

Lidl Nederland podržava inicijativu nekoliko zdravstvenih organizacija čiji je cilj “dati djeci priliku da odrastu bez dima i zaštititi ih od štetnih učinaka pasivnog pušenja i iskušenja da i sami počnu pušiti”.

Nizozemska vlada pohvalila je potez kompanije koja ga je najavila još 2018. godine i postupno širila duž maloprodajne mreže.

“Nadamo se da će njihov primjer uskoro uslijediti i drugi lanci supermarketa”, rekao je nizozemski ministar zdravstva Paul Blokhuis.

Od 2024. godine duhanski proizvodi u Nizozemskoj smjet će prodavati samo na benzinskim pumpama, u specijaliziranim prodavaonicama, na kioscima i u trgovinama koje ishode posebnu dozvolu, napominje dpa. Od 2023. također će biti zabranjena prodaja putem interneta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica