HIT PRESUDA IZ 1951: Tri mjeseca zatvora zato što je nezaposlen i vozi motor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

9ae0e89d21339da67f12f9b8d2ea896c_L

Omiljen današnji posao mnogih mladih, popularno “blejanje”, prije samo pola vijeka je bilo kažnjivo, i to zatvorom u trajanju od tri mjeseca! Na taj način se tada država borila protiv ponašanja koje nije bilo po društvenim normama tadašnjeg doba.

Kada bi takva pravila primjenili danas, više od 50 procenata mladih bi bilo utamničeno.

Prema presudi donesenoj 11. januara 1951. godine izvjesni Nikola Nikolić iz Beograda je kažnjen zatvorom u trajanju od 90 dana zbog toga što “duže vrijeme neće da se zaposli, već život provodi u besposličarenju i skitnji”!

Narodni sud je tako ovog nesrećnika lišio slobode na tri mjeseca, i pored toga ga dodatno oglobio sa 90 dinara kazne na ime takse. U obrazloženju ove presude je detaljno navedeno zašto je ovaj tadašnji buntovnik kažnjen.

– Imenovani već duže vrijeme nigdje ne radi, već se bavi skitnjom i bespoličarenjem. Kreće se u razna problematična društva. Pored toga imenovani ima svoj motor koji nemilosrdno upotrebljava i troši gorivo, odnosno to nije njegov motor nego njegovog druga koji redovno upotrebljava, odnosno služi se njegovom šoferskom dozvolom… Imenovani se brani da je na nekoliko mjesta pokušavao da se zaposli, pa mu nije uspjelo,  što mu se odbrana odbacuje kao neumjesna i netačna – ističe se u presudi.

U obrazloženju je saopšteno i da je ovakvo rješenje donseno na osnovu tadašnjeg Zakona o prekršajima. Na kraju presude, čuveni slogan: “Smrt fašizmu – Sloboda narodu”.

Telegraf.rs