m
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Medicinske maske izrađene od patentiranog bakar-oksid materijala, prošle godine su korištene u Hrvatskoj, a uskoro će biti dostupne u apotekama širom BiH.

Bakrene maske su popularne širom svijeta, u Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Austriji i Grčkoj, a njihova svojstva samočišćenja od bakterija, virusa i gljivica, dokazana su u više studija.

Mikrobiološka čistoća maske analizirana je i Sveučilištu Turku u Finskoj

Sveučilište u Nebrasci, u SAD-u, provelo je istraživanje na maskama koje su izrađene od bakar-oksida. Maske su bile izložene virusu SARS-COV-2 u različitim vremenskim razdobljima, od 1 do 60 minuta, a u svim uzorcima maska je uspješno neutralizirala virus unutar samo jedne minute, dok je na kontrolnoj masci pronađeno stotine i hiljade ćelija virusa.

Mikrobiološka čistoća maske analizirana je i Sveučilištu Turku u Finskoj. Testovi su uključivali korištenje maske u različitim radnim okruženjima kroz 2, 4 i 6 sedmica, a masku su nosili medicinska sestra, radnik u uredu i kozmetičarka. Maske su bile mikrobiološki 90% čišće nakon testnog perioda koji je trajao 2, 4 i 6 sedmica od kontrolne maske korištene u laboratorijskim uslovima samo 5 sati.

Stručni žiri finskog Udruženje trgovaca medicinskim proizvodima ovu masku je proglasilo zaštitnim proizvodom godine, a kao osnovne prednosti ove maske su naveli da je naučno dokazano da maska štiti i korisnika, a ne samo osobe oko njega, svojstva bakar-oksida ne smanjuju se tijekom korištenja, a maska je zahvaljujući tome i higijenski čista, što je čini efikasnom i dugotrajnom.

Uvoznik za BiH je tvrtka IDS Zdrava sredina

Također su naveli da je ekološki prihvatljivija, za razliku od običnih maski koje završavaju u smeću svakih par sati. Ova maska se može koristiti u vremenskom periodu od 15 do 30 dana. Dodali su da je CE certificirana maska tip IIR, FDA odobrena i neovisno testirana od strane TUV-SUD-a.

Pod pretpostavkom da maska na našem tržištu bude koštala 10 KM, a uzimajući u obzir činjenicu da se može nositi i do 30 dana, dolazimo do računice da je njena dnevna cijena 0,33 KM.

Uvoznik za BiH je tvrtka IDS Zdrava sredina, a maske bi u narednim danima trebale biti dostupne u apotekama širom BiH, kada će cijena biti poznata.