Hitne mjere na kakanjskom klizištu

Situacija se smiruje nakon pokretanja klizišta u mjestu Malješ, u mjesnoj zajednici Donji Kakanj.

Od subote mjerenja pokazuju smirivanje klizišta, a radovi na rasterećenju čela odvijaju se predviđenom dinamikom. Ovo je izjavio jučer za Oslobođenje Nurudin Hrusto, šef Službe civilne zaštite Općine Kakanj, piše Oslobođenje.

– Mašine su na terenu, uklanja se materijal po uputama stručnog tima. Namjera je da se u ovih desetak dana urade hitne mjere. Nakon odvoza materijala, što bi trebalo biti završeno do kraja sedmice, plan je da se pokuša naći neko trajno rješenje. Očekujemo do kraja marta da ćemo naći to rješenje kako bi se mještani mogli vratiti svojim domovima -, istakao je Hrusto.

Podsjetimo, 13 porodica sa 50 članova koje su iseljene iz 11 kuća u mjestu Malješ zbog opasnosti od klizišta koje se pokrenulo na rubu Privredne zone Vrtlište, stotinjak metara iznad njihovih kuća, dobilo je po 500 KM interventne pomoći od Općine Kakanj, kako bi mogle platiti smještaj u stanovima/kućama koje iznajmljuju.

Nakon pokretanja klizišta koje je ugrozilo 11 stambenih objekata u podnožju mjesta Malješ u Kaknju, a iznad regionalnog puta kod skretanja za Karaulsko Polje, 50 osoba je s ciljem preventivne zaštite iseljeno. Proglašeno je stanje nesreće na ovom lokalitetu.

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona su saopćili da su na novonastalom klizištu u naselju Malješ postavljeni reperi za praćenje pomjeranja zemljišta. Nakon što je geolog izašao na lice mjesta, predložio je mjere i aktivnosti na sanaciji klizišta.