Hitno osigurati nesmetan povratak u BiH osobama koje putuju poslovno

Hitno osigurati nesmetan povratak u BiH osobama koje putuju poslovno

Nakon što su zemlje regije Bosne i Hercegovine, kao i druge države u Evropi, ublažile restrikcije u pogledu putovanja u slučaju poslovnih razloga, Bit Alijansa je danas uputila inicijativu prema nadležnim vlastima da se i u BiH osiguraju identični uslovi, s ciljem zaštite ugovorenih izvoznih poslova.

Privrednici iz BiH imaju poslovne ugovore koje realiziraju u inostranstvu, te su njihovi predstavnici dužni odlaziti u te države kako bi se izvršili ugovoreni poslovi. Problem nastaje prilikom povratka u BiH nakon takvog putovanja, jer te osobe onda moraju boraviti u samoizolaciji u periodu od 14 dana. Tako im se onemogućava da se u dogovorenim rokovima ponovo vrate u te države ili otputuju u druge, a što je vrlo čest slučaj.

Bit Alijansa poziva Vijeće ministara BiH, Vladu Federacije BiH i Vladu Republike Srpske da u saradnji sa nadležnim kriznim štabovima hitno razmotre ovu situaciju i omoguće drugačiji tretman takvih pojedinaca kojim bi se osigurala fleksibilnija mogućnost povratka u BiH, uz sve potrebne mjere ponovnog testiranja.

U suprotnom vrlo je moguće da će doći do gubitka ugovorenih poslova, jer su države u kojima se poslovi obavljaju osigurale uslove da se poslovi mogu nastaviti raditi. Sigurni smo da je veliki broj privrednika u BiH koji se suočavaju sa ovim problemom, te očekujemo da nadležne vlasti hitno razmotre i osiguraju adekvatno rješenje, kako bi se sačuvali ugovoreni poslovi i tako prevenirale dodatne ekonomske štete koje je uzrokovala pandemija korona virusa.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS