“Hitno usvojiti novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH”

nasilje 1 47872 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini, David Saunders, pozvao je vlasti u FBiH da hitno usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u FBiH koji će biti razmatran 5. jula 2021. godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

“U BiH, polovina svih žena i djevojaka uzrasta preko 15 godina iskusile su ozbiljno nasilje, često u kući, a počinitelj je skoro uvijek muškarac. Sigurnost je prva obaveza vlade. BiH je ratificirala međunarodne konvencije za zaštitu žena i djevojaka, kao što je Istanbulska konvencija, koja se zalaže za zaštitu žrtava nasilja i pružanje pomoći u skladu sa globalnim standardima”, poručio je g. Saunders u video poruci u sklopu kampanje “Nasilje nije privatna stvar“.

On je skrenuo pažnju na važnost usluga koje su dostupne i prihvatljive svima koji su preživjeli porodično nasilje.

“Žene i djevojke koje trpe nasilje nemaju jednaku zaštitu. To zavisi od toga gdje žive. Entitetski zakoni variraju, oni nisu harmonizirani sa Istanbulskom konvencijom. I što je još nevjerovatnije, većina djela seksualnog nasilja nisu kažnjiva u očima zakona. To znači da se ne tretiraju u krivičnom zakonu ni u jednom entitetu niti u Brčkom distriktu. Ovo šalje pogrešnu poruku da je nasilje prihvatljivo i to stvarno mora prestati”, poručio je Saunders.

Usvojiti novi Zakon uskleđen sa Istanbulskom konvencijom

“Nasilje nije privatna stvar” je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem njegovog usklađivanja sa preporukama Istanbulske konvencije.

Kampanju provodi Fondacija lokalne demokratije u BiH (FLD) sa članicama Sigurne mreže, u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“, kojeg sa organizacijama civilnog društva u BiH provodi UN Women uz podršku Evropske unije.

Mreža nevladinih organizacija “Sigurna mreža”, kojom koordinira FLD, je uz podršku ekspertske radne grupe izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika sa međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugih oblika diskriminacije.

Nakon niza zagovaračkih aktivnosti Sigurne mreže, Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Federacije BiH je uz podršku Komisije za zaštitu ljudska prava i sloboda i Odbora za rad i socijalnu zaštitu, predložila novi Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federaciji BiH koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak 5. jula ove godine.