Hladna voda ima brojne benefite za vašu kožu, čini je ljepšom i zdravijom

Screenshot 6 751

Tokom toplijih dana imamo naviku umivati se i tuširati hladnijom vodom, ali ona prolazi tokom zime jer nam prija nešto što će nas zagrijati. Ipak, stručnjaci savjetuju da hladnu vodu ne izbacujete iz takve vrste upotrebe jer ima brojne benefite po vašu kožu. Dermatolozi također savjetuju da se hladna voda kombinuje sa drugim kozmetičkim proizvodima kako bi efekat bio što bolji.

U nastavku teksta pročitajte koje su to prednosti korištenja hladne vode:

Popravlja cirkulaciju

Hladna voda podstiče stezanje krvnih sudova, čime tijelo održava temperaturu. Osim toga, krv bolje cirkuliše čime se pospješuje pročišćavanje kože.

Podstiče stvaranje kolagena i elastina

Dovoljna količina kolagena i elastina je veoma važna jer se starenjem njihova proizvodnja usporava. Ipak, umivanjem hladnom vodom, koža lica uspkjeva zadržati čvrstoću i elastičnost.

Tonira kožu

Još jedna prednost hladne vode odnosi se na to da je koža, osim što je glatka i dubinski hidrirana, zapravo i tonirana. Upravo je i najbitnije da je koža što duže zategnuta i bez sloja mrtvih ćelija.

Sprečava upale

Bolja cirkulacija krvi znači da je manja mogućnost da dođe do crvenila i upala. Ovo se odražava i na bolji izgled podočnjaka. Savjet je da se ponekad odradi i masaža lica.

Kada je riječ o koracima koje je dobro slijediti, ujutro operite lice hladnom vodom, zatim očistite tonikom ili proizvodom koji koristite, a nakon toga ponovo poprskajte hladnom vodom.

S druge strane, kada se tuširate hladnom vodom, poboljšavate kvalitet kože, i smanjujete pojavu strija i celulita. Na početku treba pokvasiti stopala, a zatim podizati tuš prema licu i to nekoliko puta, u trajanju od 15 sekundi, a onda možete i do dvije minute, piše Harper’s Bazaar Espana.

Prethodni članakDr. Pavlović: Nasilno ponašanje pacijenata prema ljekarima sve učestalije
Sljedeći članakKoliko je Evropska unija dala novca za migrante u BiH i kako ga IOM troši?