Portal 072info

Hladne ruke i stopala: Ako vjerujete da nešto nije uredu, posjetite ljekara

Dešava li vam se da su vam stopala i ruke hladne da ih je nemoguće zagrijati? Ukoliko je ta pojava prečesta, može biti znak za uzbunu, odnosno pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dr. Albert Ahn, sa NYU Langone Medical Center kaže da kada ste izloženi hladnoći,, tijelo pokušava zadržati internu temperaturu tako što sužava krvne sudove na rukama i nogama. Tako je smanjen protok krvi u vaše udove, a krv se lakše kreće unutar ostatka tijela da biste ostali utopljeni.

U prosjeku, to nije stvar zbog koje se treba brinuti. Dr. Ahn kaže da to uglavnom nije problem cirkulacije jer on počinje od srca i češći je kod starijih osoba.

No, bolesti koje mogu biti povezane sa ovim simptomima jesu:

Anemija

Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite željezo u krvi. Naime željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, mnogo jedete, a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolirajte nivo šećera u krvi.

Štitna žlijezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je popraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Stres također može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

“Većinom, u pitanju je povećana osjetljivost na promjene temperature. Ako ipak mislite da tu nešto zaista nije uredu, da osjećate trnce, slabost i obamrlost, ne plašite se, posjetite ljekara”, savjetuje Dr. Ahn, piše Buzzfeed.

Kako se “liječiti”? Rukavice, debele čarape, ugodne cipele i čizme koje vas ne stišću. 

Može vam pomoći i hrana: Bijeli luk, maslinovo ulje, crno vino, paprika, kim, ruzmarin, đumbir, cimet, bobičasto voće i voće bogato vitaminom C, sjemenke tikve i koštunjavi plodovi.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak