Portal 072info

Hladno je i pada snijeg: Pustite djecu napolje!

Kad je lijepo vrijeme i sunce sja, većina roditelja će se složiti da djeca trebaju biti na otvorenom. Zašto? Zato jer svi znamo da je igranje vani dobro za našu djecu, za njihovo zdravlje, za društveni život, za razvoj duha i tijela. Vjerovali ili ne, ista pravila vrijede i za zimski period.

Naravno, djecu je potrebno adekvatno obući i skratiti vrijeme provedeno napolju, ali im nipošto to vrijeme ne treba uskraćivati. Možda ćete pomisliti da im je mnogo bolje u kući, na toplom i suhom. Da, nakon što se dobro izigraju u snijegu.

A evo i zašto:

Jača se dječji imunološki sistem

Djeca iz unutrašnjosti, koja žive van gradova, su generalno zdravija i izdržljivija od djece iz gradova. To je zato što su ova djeca svakodnevno napolju, izložena prljavštini, životinjama, štetočinama, bakterijama i svemu ostalom što roditelje uglavnom užasava. Iako volimo teoriju da prljavština, životinja i bakterije čine više zla nego dobra, to je zapravo suprotno. Kada djeca dođu u dodir s tim stvarima na prirodan način (igrajući se napolju) i to svakodnevno, manje je vjerovatno da će razviti autoimune bolesti i alergije.

Isto tako, ako se dijete igra u snijegu (pod pretpostavkom da je dobro obučeno i da ima zimsku obuću), to neće dovesti do prehlade (mislite da ima virusa u snijegu?), već će omogućiti djetetu da provede vrijeme u pokretu, na zraku.

Fizička aktivnost

Igranje vani pruža djeci nešto što im uglavnom nedostaje – kretanje i fizičku aktivnost. Zabava i igra su najbolje vrste vježbe za djecu, a to je upravo ono što oni rade kada su vani.  Vožnja bicikla, pravljenje snješka bijelića, sanjkanje, borba grudvama i druge aktivnosti su najbolja moguća tjelovježba koja omogućava nesmetan razvoj.

Razvoj mašte

Nažalost, jedna od stvari koje današnjoj djeci nedostaje je- mašta. To je zato što odrastaju u tehnološkom dobu, i jednostavno nemaju priliku, a ni potrebu, pokrenuti svoju maštu. Igranje vani, više od bilo čega, pomaže djeci da razviju maštu. Za izgradnju kućice od snijega nema unaprijed smišljenog nacrta ili računarskog programa.

Uče se rješavanju problema

Djeca koja se igraju vani uče kako riješiti stvarne probleme bolje od djece koja su uvijek u svojim sobama igrajući video igre. Bez obzira da li rješavaju nesuglasice sa prijateljima, dogovaraju se oko podjele u timove ili pokušavaju odgonetnuti najbolji način kako izgraditi kulu od snijega (ili pijeska)  – oni rješavaju probleme.

Vitamin D

Vitamin D pomaže u podizanju raspoloženja, nivoa energije, jača memoriju i cjelokupno zdravlje i još mnogo toga… Samo 10-15 minuta na suncu, ljeti ili zimi, daće djetetu dnevnu dozu vitamina D.

roditeljstvo.com

Podijelite članak