Portal 072info

HNK prednjači po broju oboljelih od šuge, bruceloza sve češća u FBiH

Broj oboljelih od scabiesa (šuge ili svraba) na području FBiH i dalje raste, a prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH za prošlu godinu, najviše oboljelih je u dobi između 25 i 49 godina (21,53%) te 7 i 14 godina (19,83%), a gotovo podjednako obolijevaju osobe obaju spolova.

 

Ukupno su liječničku pomoć zbog ove zarazne bolesti potražile 1463 osobe, odnosno čak 25% više nego godinu ranije.

Zabrinjavajući je podatak da je u svim županijama, osim u Sarajevskoj, stopa Mb veća u odnosu na 2013. godinu, a najveća je u HNŽ-u. Šuga je kožno oboljenje koje izaziva jedna vrsta člankonošca, a prenosi se samo dugotrajnim izravnim kontaktom s oboljelom osobom. Iako je u narodu poznata kao bolest prljavih ruku, stručnjaci tvrde kako ta teza ne stoji, odnosno da se ova bolest prenosi i na ljude koji jako drže do higijene jer uzročnik tada lakše prodire u kožu. Najčešći simptomi ove bolesti su svrab i osip na koži. Svrab je intenzivniji noću i kad je toplo, dok se danju smanjuje. Na vratu, glavi i leđima nema nikakvih promjena. Sitne promjene u obliku osipa locirane su na šakama, području između prstiju, podlakticama, trbuhu, unutrašnjoj strani bedara i dojkama. Zabrinjavajuća je činjenica i što je u samo godinu dana broj oboljelih od bruceloze porastao za 38,98%. “Najveća specifična učestalost registrirana je u dobnoj skupini između 25 i 49 godina, a oboljeli nisu zabilježeni u PŽ-u, ZHŽ-u BPŽ-u i HBŽ-u, dok je najveći broj oboljelih u USŽ-u”, navodi se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Broj registriranih bolničkih infekcija također je u porastu. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u 2014. godini bilježi se znatan porast u odnosu na 2013. godinu, što se dijelom može objasniti i boljim prijavljivanjem (sukladno pravilniku o uvjetima i načinu provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija).

“Podatke ipak treba uzeti s rezervom s obzirom da je prikupljanje podataka rutinsko i na temelju nestandardnih definicija”, stoji u spomenutom dokumentu. Oboljelih od od hepatitisa B je u prošloj godini u FBiH registrirano 114. Najviše slučajeva hepatitisa B je registrirano u Zeničko-dobojskoj županiji. U Bosansko-podrinjskoj, Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji nije zabilježen ni jedan slučaj hepatitisa B tijekom 2014. godine. Najčešće obolijevaju osobe dobi od 25 do 49 godina. Kada je riječ o epidemijama, tijekom prošle godine ih je registrirano ukupno deset. “Na prostoru Federacije BiH prijavljeno je 10 epidemija zaraznih bolesti s ukupno 3590 oboljelih osoba. Od toga, 4 epidemije su bile alimentarne i 5 kapljičnih. Najveći broj oboljelih je prijavljen u epidemiji ospica s ukupno 3375 oboljelih, najmanji u epidemiji trihineloze s 5 oboljelih”, navodi se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Podijelite članak